Shop
Vingegaard zegeviert op Hautacam na machtsvertoon team

Vingegaard zegeviert op Hautacam na machtsvertoon team

Jonas Vingegaard is op de Hautacam op grandioze wijze naar zijn tweede ritzege in de Tour de France gesoleerd. Ook zette hij naaste belager Tadej Pogacar op grotere achterstand. De Deen van Team Jumbo-Visma veroverde daarnaast de leiding in het bergklassement.

Met Wout van Aert en Tiesj Benoot in de kopgroep sorteerde Team Jumbo-Visma voor op de zware slotfase. Op de voorlaatste klim, de Col de Spandelles, liet Vingegaard zich niet in de luren leggen. Nadat Pogacar in de afdaling tegen de vlakte ging, toonde Vingegaard zich sportief en wachtte op de tweevoudig laureaat.

In de kopgroep was Van Aert de sterkste. Nadat hij het stokje had overgenomen van de eveneens sterk rijdende Sepp Kuss zorgde de Vlaming er persoonlijk voor dat Pogacar het tempo niet meer kon bijbenen. Vingegaard profiteerde optimaal van het beulswerk van de groenetruidrager en maakte het karwei vervolgens vakkundig af.

"Dit is ongelooflijk. Vanochtend zei ik tegen mijn vriendin en dochter dat ik voor hen wilde winnen en dat heb ik gedaan. Ik ben superblij", aldus een trotse Vingegaard. "Het was een ontzettend zware dag en ik ben blij dat ‘ie erop zit. Het team was supersterk vandaag en ik wil Wout, Sepp, Nathan, Tiesj en Christophe allemaal bedanken. Dankzij hen heb ik hier gewonnen. Tadej was heel sterk en deed op de Col de Spandelles een aantal krachtige pogingen. Ik was bang dat hij op de slotklim nog een keer zou aanvallen, want ik zat echt op mijn limiet. Gelukkig had ik Wout bij me die het verschil kon maken."

"Het gaf mij extra motivatie toen ik hoorde dat Pogacar loste."

Wout van Aert

Dat Vingegaard ook de bolletjestrui pakte beschouwt hij als een mooie bonus. "Dat is heel mooi, maar het belangrijkste is dat ik steviger in het geel zit. We moeten nog een paar dagen geconcentreerd en gefocust blijven. De Tour is zeker nog niet voorbij."

Ploegleider Grischa Niermann was opgelucht dat het plan om Pogacar op de slotklim onder druk te zetten goed uitpakte. "We waren de hele dag met een tactisch plan bezig en het is ongelooflijk mooi als dat plan werkt. De jongens hebben het echt geweldig gedaan", aldus Niermann, die Van Aert zag excelleren. "Wout is een groot kampioen. We hebben veel gehoord dat groen en geel niet te combineren is, maar Wout heeft laten zien dat dat wel kan."

Van Aert was op zijn beurt trots op het team. "Ik ben heel blij dat ik een grote rol heb kunnen spelen in de overwinning van Jonas. Het plan was om in de kopgroep te zitten en ik deed er vanaf de eerste kilometer alles aan om erin te komen. Dat lukte en uiteindelijk kwam alles perfect samen. Het gaf mij extra motivatie toen ik hoorde dat Pogacar loste. Eigenlijk zat ik al op mijn limiet, maar ik wilde het nog één kilometer langer volhouden."

 / 

Gerelateerde updates