Shop
Vingegaard wint eindklassement Critérium du Dauphiné, groene trui voor Laporte

Vingegaard wint eindklassement Critérium du Dauphiné, groene trui voor Laporte

Jonas Vingegaard heeft voor de eerste keer in zijn carrière het Critérium du Dauphiné gewonnen. De 26-jarige Deen van Team Jumbo-Visma verdedigde zijn gele leiderstrui in de slotrit met verve. De eindzege in de Franse rittenkoers is de elfde zege van Vingegaard in het huidige wielerjaar.

In de laatste etappe was het opnieuw klimmen geblazen voor het peloton. Liefst zes beklimmingen maakten deel uit van het parcours. Daarmee hoopte de organisatie de strijd tot het laatst open te houden. Een strijd voor de ritzege kwam er. Vanuit de vroege vlucht, waar ook Tiesj Benoot onderdeel van uitmaakte, won de Italiaan Giulio Ciccone de etappe op de flanken naar La Bastille in Grenoble.

Op diezelfde beklimming voorzag Vingegaard zijn overwinning in het eindklassement nog maar eens van extra cachet. De Deen versnelde vanuit de groep der favorieten en liet de voltallige concurrentie achter. Vingegaard kwam uiteindelijk net tekort voor een derde ritzege, maar door zijn elfde seizoenszege krikte hij het totaal aantal overwinningen in zijn loopbaan op naar 23. Daarnaast schenkt hij Team Jumbo-Visma de 35ste zege van 2023.

"Het is een mooie week geweest"

Jonas Vingegaard

“Ik ben zeer vereerd dat ik deze koers op mijn naam mag schrijven”, klinkt het bij monde van Vingegaard. “Het is een van de grootste en meest prestigieuze koersen in de wereld. Ik ben heel erg verheugd met het feit dat ik het eindklassement win. Het werk van het team was vandaag wederom uitmuntend. Deze overwinning is ook van hen. We hadden de controle en ik zat onderweg nooit alleen. Dat geeft een goed gevoel. Het is een mooie week geweest, waarin we behaald hebben waar we voor kwamen.”

Vingegaard vervolgt: “De vorm is goed. Ik denk dat alle jongens van het team blij zijn met de sterke benen die ze de afgelopen week hadden. Ik kan hen niet genoeg bedanken voor het vele werk dat zij de afgelopen acht dagen hebben verricht. De enige smet op de afgelopen week is het uitvallen van Steven Kruijswijk. Dat is een groot gemis. Hopelijk herstelt hij snel. Ik wist van mezelf dat ik in goede vorm stak na het afgelopen trainingsblok, maar het is altijd afwachten hoe zich dat vertaalt richting de koers. Ik neem nu even een paar dagen rust, waarna de focus volledig op de Tour de France gaat. Het is zaak om de puntjes op de i te zetten richting de start in Bilbao.”

"We zijn blij met hoe de voorbije week is verlopen"

Girscha Niermann

“De preparatie richting de Tour was de afgelopen week het allerbelangrijkst”, stelt ploegleider Grischa Niermann. “Maar uiteraard wilden we deze wedstrijd ook winnen. We zijn blij met hoe de voorbije week is verlopen. We hebben gezien dat Jonas prima in orde is, net als de rest van het team. We keren nu terug naar de laatste fase van onze training om niets aan het toeval over te laten richting de start van de Tour.”

Team Jumbo-Visma won naast het eindklassement in het Critérium du Dauphine van 2023 eveneens vier etappes. De groene puntentrui was dan weer een prooi voor Christophe Laporte.

Gerelateerde updates