Shop
Vingegaard vijfde in spectaculaire koninginnenrit Baskenland

Vingegaard vijfde in spectaculaire koninginnenrit Baskenland

Jonas Vingegaard is in de koninginnenrit van de Ronde van het Baskenland als vijfde geëindigd. De etappe mondde uit in een waar spektakelstuk. Op ruim veertig kilometer van de streep opende Primoz Roglic de debatten. Vingegaard sloot de Baskische rittenkoers af op de zesde plaats in het algemeen klassement, twee plaatsen voor ploeggenoot Roglic.

De renners kregen in de korte etappe over 135,7 kilometer maar liefst 3600 hoogtemeters voor de kiezen. Twaalf renners ontsnapten na enkele kilometers uit het peloton. In verschillende groepen trotseerden zij de steile beklimmingen die de wegen in het Baskenland typeren.

Op ruim veertig kilometer gooide Roglic de knuppel in het hoenderhok. De Sloveen kreeg een drietal renners met zich mee. Even later sloot ook Vingegaard met tal van andere renners aan bij het kwartet. De laatst overgebleven vluchter Davide Formolo werd opgeslokt en even later scheidden Vingegaard, Pello Bilbao, Ion Izagirre en Aleksandr Vlasov zich af van de rest. In de laatste kilometers kregen zij gezelschap van Marc Soler en Daniel Felipe Martinez. Izagirre won de rit, terwijl Vingegaard naar de vijfde plaats spurtte.

"Ik voelde me erg sterk vandaag."

Jonas Vingegaard

“Ik voelde me erg sterk vandaag”, vertelt Vingegaard na afloop. “Ik heb me niet verscholen en meerdere keren geprobeerd om aan te vallen op de beklimmingen. De samenwerking met de renners waarmee ik uiteindelijk vooruit was verliep goed. Helaas werden we nog bijgehaald door een aantal andere renners. Op het eind waren de benen een beetje verzuurd. Ik weigerde echter de strijd vroegtijdig te staken. Ik heb geprobeerd om een aantal plaatsen op te schuiven in het algemeen klassement, want het doel was om minstens op het podium te eindigen. Helaas is dat niet gelukt, maar ik heb het geprobeerd. Mijn manier van rijden stemt me wel tevreden. De vorm is er. Dat geeft hoop voor de komende koersen.”

"Ik heb de afgelopen week alles gegeven."

Primoz Roglic

Roglic kwam na de nodige inspanningen op ruim twee minuten van de dagwinnaar over de streep. “Ik was simpelweg niet goed genoeg om de besten in de finale te kunnen volgen”, klinkt het bij monde van de Sloveen. “Het zijn een aantal zware dagen geweest. Ik heb de afgelopen week alles gegeven. Als ploeg hebben we een aantal goede resultaten bij elkaar gefietst. Ik heb genoten van de mensen langs de kant en van het parcours.”

"We hebben gekoerst om te winnen."

Marc Reef

Ploegleider Marc Reef steekt niet onder stoelen of banken dat Team Jumbo-Visma de etappe startte met de nodige ambities. “Het was de bedoeling om de koers te winnen. Vandaag was het voor het eerst deze ronde een man tegen man gevecht. Met Primoz en Jonas hadden we twee mannen die nog kort in het klassement stonden. Het was de bedoeling om met Primoz te openen. Dat deed hij heel sterk. De besten bleven daarna over. Jonas zat daar ook bij. De situatie leek perfect, aangezien wat renners die voor ons stonden in het klassement op achterstand reden. Helaas keerden zij uiteindelijk terug. We hebben gekoerst om te winnen. We hoopten natuurlijk op meer, maar we hebben onszelf deze week getoond hier in het Baskenland.”

Itzulia Basque Country

Stage 6

Gerelateerde updates