Profiel
Vingegaard tweede in slotrit Dauphiné

Vingegaard tweede in slotrit Dauphiné

Jonas Vingegaard heeft in de achtste en tevens laatste etappe van de Dauphiné knap de tweede plek behaald. De jonge Deen wist mee te gaan in een vroege ontsnapping, maar kwam tekort om de aanval van ritwinnaar Padun af te wenden.

De afsluitende bergetappe van La Léchère-Les-Bains naar Les Gets begon met een klim van de vierde categorie. Een groep van achttien renners wist hier een vroege voorsprong te pakken op het peloton. Vingegaard zat mee in de vlucht en de groep kreeg de ruimte om vijf minuten uit te lopen.

Op tachtig kilometer voor de finish nam de snelheid in het peloton toe. Het verschil met de kopgroep slonk en dertig kilometer voor de finish zette de Oekraïner Padun de aanval in voor de dagzege. Vingegaard kon niet mee en moest laten lopen. De Deen wist zijn voorsprong op het peloton te behouden en eindigde als tweede. Steven Kruijswijk probeerde op twintig kilometer van de finish nog te ontsnappen uit het peloton. Hij liep veertig seconden uit, maar kon uiteindelijk de sprong naar de leiders niet maken.

"Jonas heeft laten zien dat hij op de goede weg terug is."

Grischa Niermann

Ploegleider Niermann kijkt terug op de slotetappe: “We hebben een mooie poging gedaan voor de etappe. Padun bleek uiteindelijk te sterk en dan moeten we uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plek. Een mooi resultaat voor Jonas. Helaas had Sepp vandaag een off-day. Op de Joux Plane voelde hij zich al snel slecht, waardoor hij het moest laten lopen. We hadden in eerste instantie het idee om Steven voor Sepp te laten openen, maar Sepp was niet goed genoeg. Steven zijn aanval was uiteindelijk gecontroleerd. Jonas heeft weer laten zien dat hij op de goede weg is. We gingen zonder hoge verwachtingen met hem hier naartoe. Na een paar mindere dagen reed hij eergisteren een mooie tijdrit en wordt hij vandaag knap tweede. Deze week stond deels in het teken van opbouwen naar de Tour. Er is nog werk aan de winkel, maar we zijn op de goede weg.”

Gerelateerde updates