Shop
Vingegaard slaat dubbelslag in Critérium du Dauphiné

Vingegaard slaat dubbelslag in Critérium du Dauphiné

Jonas Vingegaard heeft de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Deense kopman van Team Jumbo-Visma kwam in Salins-les-Bains solo over de streep. Vingegaard is door zijn overwinning tevens de nieuwe geletruidrager.

De etappe leek zich te lenen voor vluchters, gezien de lange vlakke aanloop naar een lastige finale. Maar het was uiteindelijk lang wachten op spektakel. Het duurde tot de laatste beklimming van de dag, de Côte de Thésy, vooraleer de favorieten hun duivels ontbonden. Richard Carapaz kon zichzelf niet langer inhouden en besloot de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Ecuadoraan kreeg Vingegaard met zich mee.

Binnen de kortste keren reed het tweetal weg van de concurrentie. Nadat Vingegaard de kop overnam, kreeg Carapaz het lastiger en lastiger. Uiteindelijk moest de Zuid-Amerikaan de rol lossen. Vingegaard twijfelde geen moment en reed naar de top én in de afzink richting de finish vol door. De voorsprong van de Deen bleek op de finish meer dan een halve minuut. Zo had Vingegaard tijd genoeg om voor de negende keer dit seizoen het zegegebaar te maken. De overwinning van Vingegaard betekent voor Team Jumbo-Visma de 33ste triomf van het wielerseizoen.

"Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de tragische gebeurtenis in Annecy"

Jonas Vingegaard

Vingegaard is direct na zijn zege met zijn gedachten elders in Frankrijk. “Op dagen als vandaag is alles wat er gepresteerd wordt in de sportwereld natuurlijk irrelevant. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de tragische gebeurtenis in Annecy”, vertelt Vingegaard zichtbaar ontroerd. Eerder op de dag viel een man met een mes in een speeltuin in Annecy meerdere jonge mensen aan.

“Het was vooraf niet de bedoeling om iets te ondernemen. Het hoofddoel was om uit de problemen te blijven in aanloop naar de komende zware dagen. Toen Richard aanging, twijfelde ik geen moment. Op een gegeven moment kon hij niet meer volgen toen ik op kop reed. Vervolgens was het volle bak naar de finish. Natuurlijk ben ik blij met deze zege, maar zoals gezegd staat het voor mij even in schril contrast met belangrijke zaken op deze wereld. Ik leef oprecht enorm mee met de slachtoffers en hun families. Voorafgaand aan deze dag had ik niet verwacht nu in de gele trui te staan. Dit verandert de dynamiek in de koers wel. Ik ben tevreden met mijn vorm en blij dat het werk van de ploeg vandaag wordt uitbetaald.”

Gerelateerde updates