Vingegaard pareert aanvallen en behoudt gele trui met verve

Vingegaard pareert aanvallen en behoudt gele trui met verve

Jonas Vingegaard heeft aanvallen op zijn gele trui afgeslagen. In de veertiende etappe naar Mende werd Vingegaard getest door Tadej Pogacar, maar de coureur van Team Jumbo-Visma weerde zich kranig en kwam samen met de Sloveen binnen. De vluchters mochten strijden om de zege. Michael Matthews bleek de sterkste.

Het venijn van de veertiende rit zat aan het begin en het einde. Direct na de start werd er flink gekoerst. Pogacar probeerde van de chaotische situatie gebruik te maken en viel aan op de eerste beklimming van de dag. Vingegaard en Wout van Aert reageerden attent. “Er waren veel aanvallen, ook van renners die nog dicht staan in het algemeen klassement”, vertelt van Aert daarover. “Zij probeerden in de kopgroep te sluipen. Daardoor was het lastig om de controle te behouden en leek het me beter om erbij te zitten. Pogacar zat gelijk in mijn wiel, dus toen ben ik van positie gewisseld en heb ik gewacht tot mijn ploeggenoten terugkwamen. Uiteindelijk kwam er een grote kopgroep voorop en moesten we werken om de gele trui te verdedigen.”

In aanloop naar de steile Côte de la Croix Neuve Monteé Jalabert voerden Van Aert en Sepp Kuss het tempo op voor Vingegaard, waarna Pogacar op de klim wederom aanviel. Vingegaard pareerde meteen en bleef tot de finish aan zijn wiel plakken. “Pogacar reed een strak tempo”, aldus de 25-jarige Deen. “Het was een zware klim en ik had verwacht dat hij ging aanvallen, dus ik ben blij dat ik hem kon volgen. Ik zat iets te ver van achteren toen Pogacar aanviel in het begin, maar gelukkig kon ik dat gaatje snel dichtrijden. Het team reed wederom een sterke etappe en we blijven strijden. We gaan het van dag tot dag bekijken.”

"Het was een goede dag voor ons."

Frans Maassen

Ploegleider Frans Maassen toont zich tevreden over het koersverloop. “Het was een superzware etappe. We wisten dat we aan de bak moesten, maar we hadden niet verwacht dat Pogacar in het begin zelf zou meespringen. We zaten op dat moment met vijf man in de groep en konden controleren. Uiteindelijk werd het een gevecht van voren en van achteren. Ik denk dat Jonas en Pogacar op de slotklim aan hun limiet zaten. Ze doen weinig voor elkaar onder, maar Jonas zag er sterk uit. Het was een goede dag voor ons.”

Van Aert kijkt ook nog even vooruit naar de dag van morgen. “Ik verwacht weer een zware etappe, want in Frankrijk is het nooit een meter vlak. Bovendien wordt het nog warmer dan vandaag. Gisteren hebben we gezien dat een massasprint niet zomaar de uitkomst is, maar ik voel me goed. We gaan zien of ik morgen een kans krijg.”

 / 

Gerelateerde updates