Vingegaard pakt gele trui in zesde etappe Tour de France

Vingegaard pakt gele trui in zesde etappe Tour de France

Jonas Vingegaard heeft in de zesde etappe van de Tour de France de leiding in het algemeen klassement gepakt. Na fantastisch werk van de ploeg finishte Vingegaard als tweede achter Tadej Pogacar en nam hij de gele trui over van Jai Hindley.

Donderdag stond de tweede bergetappe in de Franse Pyreneeën op het programma. Vier gecategoriseerde beklimmingen, waaronder de Col du Tourmalet, kregen de renners voor de kiezen. Al meteen vanaf de start was het Wout van Aert die, net als een dag eerder, ten aanval trok. De renner van Team Jumbo-Visma was van onschatbare waarde voor zijn ploeg door voor en op de laatste beklimming, de Cauterets-Cambrasque, Vingegaard bij te staan. Eerder al had de rest van de ploeg de Deense kopman de hele dag over de zware beklimmingen geloodst.

Op vijf kilometer van de meet vochten Vingegaard en Pogacar een man-tegen-man-duel uit. Uiteindelijk trok de Sloveen aan het langste eind en moest Vingegaard 24 seconden toegeven op de top. “Ik wilde graag de etappe winnen, maar Pogacar was erg sterk op het einde van de slotklim. Net als gisteren hebben we de koers weer hard gemaakt. Het doel was om Pogacar weer vroeg te testen. Dat deden we al op de Tourmalet, maar toen konden we hem niet lossen.”

"Helaas heb ik de rit niet kunnen winnen, maar ik ben heel tevreden met de gele trui"

Jonas Vingegaard

Wel pakte Vingegaard vandaag ruim twee minuten op leider Hindley en mag hij morgen starten in de gele trui. “Daar ben ik heel blij mee. Het is een enorme eer. De gele trui is de meest iconische trui in het wielrennen. Ik sta nu waar ik wil staan, maar de Tour de France is nog lang niet voorbij.”

“Ik moet de ploeg bedanken voor het werk dat ze hebben geleverd. Het team was opnieuw geweldig vandaag. Dat ik Wout nog voor me had in de finale was fantastisch. Helaas heb ik de rit niet kunnen winnen, maar ik ben heel tevreden met de gele trui”, besluit de Deen.

 / 

Gerelateerde updates