Profiel
Vingegaard met tweede plaats op Luz Ardiden op podiumkoers na laatste bergen

Vingegaard met tweede plaats op Luz Ardiden op podiumkoers na laatste bergen

Jonas Vingegaard heeft na de laatste bergen van de Tour de France het podium in Parijs binnen handbereik. De gelegenheidskopman van Team Jumbo-Visma kwam op Luz Ardiden net als gisteren als tweede binnen na Tadej Pogacar. De Deen loopt daarmee enkele seconden uit op Richard Carapaz.

In de korte Pyreneeënetappe met ook de Col du Tourmalet werd een vroege vlucht onder controle gehouden. Vingegaard werd goed omringd door zijn drie overgebleven ploegmaten Sepp Kuss, Mike Teunissen en Wout van Aert. De strijd om de dagzege en het klassement barstte los op de slotklim. Uiteindelijk bleef de top drie van het klassement vooraan over. Vingegaard hield goed stand, maar had geen antwoord op de splijtende demarrage van Pogacar in de laatste honderden meters.

"Ik begon de Tour in dienst van Primoz, maar dit had ik niet durven dromen."

Jonas Vingegaard

Vingegaard was opgetogen dat hij stand wist te houden. “Ik had vandaag niet mijn beste dag. Het was erg afzien en een mentaal gevecht. Dus je kunt je voorstellen dat ik heel erg blij met mijn prestatie. Dat ik na de laatste bergetappe in de Tour de France tweede sta in de Tour de France is geweldig. Ik begon de Tour in dienst van Primoz, maar dit had ik niet durven dromen. Ik moet ook de ploeg bedanken. Sepp, Wout en ook Mike waren grote klasse.”

“Het ziet er goed uit nu voor het podium in Parijs”, vervolgt Vingegaard. “Maar we hebben eerder in deze Tour gezien dat het ook anders kan lopen. Dus morgen eerst nog een etappe overleven en dan nog één keer vol gas in de tijdrit.”

"Als je zo kunt eindigen zonder dat je als kopman naar de Tour komt, dan zit er voor de toekomst zeker nog meer in."

Wout van Aert

Wout van Aert zat tot vijf kilometer voor de streep nog mee met de favorieten. “Ik had misschien nog wat langer kunnen blijven aanhangen, maar het blijven aanklampen om aan te klampen werkt ook niet. Ik heb mijn werk kunnen doen voor Jonas en ik denk dat we als ploeg prachtig werk geleverd hebben ondanks alle tegenslagen. Het is jammer dat we de etappe niet winnen met Jonas, maar het is prachtig wat hij hier als jonge gast laat zien. Als je zo kunt eindigen zonder dat je als kopman naar de Tour komt, dan zit er voor de toekomst zeker nog meer in.”

“We hebben nog steeds een gevecht voor de tweede en derde plaats”, aldus ploegleider Grischa Niermann. “Het verschil is amper een paar seconden. Maar we hebben wel een stap in de goede richting gezet. Met deze vorm hebben we er vertrouwen in dat Jonas een goede tijdrit kan rijden en zijn plaats kan behouden.”

 / 

Gerelateerde updates