Shop
Vingegaard imponeert en klimt naar tweede plaats in de Tour

Vingegaard imponeert en klimt naar tweede plaats in de Tour

Jonas Vingegaard heeft in de zeventiende etappe een goede zaak gedaan voor het eindpodium in de Tour de France. De kopman van Team Jumbo-Visma imponeerde op de Col du Portet en moest alleen zijn meerdere erkennen in gele trui Tadej Pogacar. De Deen klom ook één plaats in het klassement en staat daarin eveneens tweede achter de Sloveen.

In de Pyreneeënetappe met onder meer de Col de Peyresourde werd het een man-tot-mangevecht op de flanken van de Col du Portet. Nadat een vroege vlucht was ingelopen, trok Pogacar ten aanval. Hij kreeg alleen Vingegaard en Carapaz met zich mee. Vingegaard moest in de slotkilometer even pas op de plaats maken nadat de Ecuadoriaan versnelde. De Deen wist zich terug te vechten en kwam uiteindelijk vlak achter Pogacar als tweede over de streep.

"Pogacar, Carapaz en ik waren denk ik vandaag aan elkaar gewaagd."

Jonas Vingegaard

Steven Kruijswijk moest de strijd staken met zieketeverschijnselen, waardoor Team Jumbo-Visma nog met vier renners verder moet in de resterende etappes.

Vingegaard was opgetogen met zijn prestatie. “Wat een dag. Tweede in de etappe en tweede in het klassement. Daar ben ik heel blij mee. Pogacar, Carapaz en ik waren denk ik vandaag aan elkaar gewaagd. Carapaz wilde niet meewerken. Toen hij in de laatste kilometer versnelde, had ik het even moeilijk om te volgen. Maar gelukkig was ik sterk genoeg om terug te komen en hem in de sprint te verslaan. Ik denk niet dat ik Pogacar had kunnen kloppen. Hij is heel sterk en staat niet voor niks aan de leiding in het klassement. Maar ik heb geen spijt van mijn inspanningen. Hopelijk kan ik morgen overleven en dan ziet het er goed uit om op het podium te eindigen.”

"Dat Jonas dit nu al kan, hadden wij nog niet verwacht."

Grischa Niermann

Ploegleider Grischa Niermann beaamde dat en maakte een groot compliment aan zijn ploeg. “Ik ben heel trots op hoe de ploeg vandaag gereden heeft. De jongens waren weer heel sterk. Het is natuurlijk jammer dat we Steven verloren hebben wegens ziekte, maar het is bewonderenswaardig hoe de anderen de knop omgezet hebben. Vooral Wout en Sepp waren van goudwaarde in de aanloop naar de slotklim. Jonas heeft laten zien dat hij een groot talent is voor de toekomst en heeft hier in de Tour grote stappen gemaakt in zijn ontwikkeling als ronderenner. Dat hij dit nu al kan, hadden wij nog niet verwacht. De vechtlust die hij heeft laten zien om zich terug te knokken tot voorbij Carapaz is erg knap. Maar we moeten waken voor euforie. Er volgen nog een zware bergetappe en een tijdrit. Er kan nog van alles gebeuren. We zijn er zeker nog niet, maar we hebben wel een grote stap in de goede richting gezet. Met ook een talent als Tobias Foss ziet het er voor ons goed uit voor de toekomst.”

Gerelateerde updates