Shop
Vingegaard behoudt leiderstrui in Ronde van het Baskenland

Vingegaard behoudt leiderstrui in Ronde van het Baskenland

Jonas Vingegaard heeft in de vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland zijn leidende positie in het algemeen klassement behouden. De kopman van Team Jumbo-Visma weerstond in de slotfase enkele aanvallen en kwam uiteindelijk in dezelfde tijd als ritwinnaar Sergio Higuita over de streep.

In de 164 kilometer lange rit naar Amorebieta kregen de renners wederom de nodige heuvels voor de kiezen. Twee renners van Soudal - Quick Step kozen al vroeg in de wedstrijd het hazenpad en pakten een maximale voorsprong van vier minuten. Door toedoen van Team Jumbo-Visma werd het duo op zo’n twintig kilometer van de aankomst weer tot de orde geroepen.

In de slotfase plaatsten enkele klassementsmannen nog een aanval, maar Vingegaard was alert en liet zich niet verrassen. Attila Valter zorgde er vervolgens voor dat zijn kopman veilig over de streep kwam. "Het was een warme en pittige dag", stelt Vingegaard na afloop van de voorlaatste etappe. "De kopgroep was heel sterk en het was een hele kluif om ze terug te pakken."

"De mannen offeren zich elke dag voor mij op en hebben het geweldig gedaan"

Jonas Vingegaard

Vingegaard is wederom complimenteus aan zijn teamgenoten. "Dankzij hen werden de vluchters ingerekend, dus daar wil ik ze heel erg voor bedanken. De mannen offeren zich elke dag voor mij op en hebben het geweldig gedaan."

In het algemeen klassement verdedigt Vingegaard een voorsprong van dertien seconden op de nummer twee, Mikel Landa. Met nog één etappe voor de boeg weet de Deen wat hem zaterdag te doen staat. "Ik verwacht morgen een heel zware etappe. Ik denk dat er nog van alles mogelijk is", aldus Vingegaard.

"Uit ervaring weet ik dat de laatste etappe altijd chaotisch is. Ons eerste doel is om de leiderstrui veilig te stellen en mocht de situatie ernaar zijn, ga ik strijden voor de etappewinst. Ik ga er alles aan doen om de trui te behouden en aan het eind van de dag zullen we zien of het is gelukt."

 / 

Gerelateerde updates