Shop
Verbij voor tweede keer wereldkampioen op 1000 meter, Krol gediskwalificeerd

Verbij voor tweede keer wereldkampioen op 1000 meter, Krol gediskwalificeerd

Kai Verbij heeft zaterdag bij de WK afstanden in Thialf voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel op de 1000 meter veroverd. Ploeggenoot Thomas Krol werd gediskwalificeerd vanwege twee valse starts.

Verbij, die in 2019 in het Duitse Inzell ook wereldkampioen werd op de afstand, snelde in de tiende rit (van de twaalf) naar een tijd van 1.08,05. Daarmee eindigde hij 0,26 seconde voor de Russische titelverdediger Pavel Kulizhnikov (1.08,31). Het brons ging naar de Canadees Laurent Dubreuil (1.08,56), die vrijdag al de wereldtitel pakte op de 500 meter.

Team Jumbo-Visma-schaatser Krol werd voor het tweede jaar op rij gediskwalificeerd op de kilometer. Dit keer omdat hij twee keer niet stilstond bij de start. Vorig jaar waaierde hij in Salt Lake City uit de binnenbocht, waardoor hij in de baan van zijn Russische tegenstander Viktor Mushtakov kwam.

"Een keer wereldkampioen worden, is lastig. Twee keer is nog lastiger", aldus Verbij na het veroveren van zijn wereldtitel. "Het is mooi dat het is gelukt. Twee jaar terug in Inzell was het een iets grotere verrassing. Toen was ik echt een outsider. Na mijn goede races in de World Cups van de laatste weken wist ik dat ik vandaag één van de kanshebbers voor de titel was."

Ondanks zijn wereldtitel bleef Verbij kritisch. "Ik maakte vandaag heel wat fouten. Toen ik over de streep kwam, wist ik ook niet of het genoeg zou zijn. Ik ben heel blij met deze wereldtitel, maar ik blijf een perfectionist. Er zijn nog genoeg verbeterpunten. Ik wil dik winnen en had vandaag graag 1.07,5 gereden."

Met de wereldtitel sloot de 26-jarige sprinter zijn eerste seizoen bij Team Jumbo-Visma af. "Het is mooi om zo'n kort en raar seizoen af te sluiten met een gouden WK-plak. Ik begon het seizoen niet heel lekker, was net een cryptomunt. Ik wilde geen eendagsvlieg zijn en daarom heb ik ook de stap naar deze ploeg gemaakt. Het doet me goed dat ik dit jaar meerdere keren mooie dingen heb laten zien. Dat geeft veel zelfvertrouwen voor aankomend seizoen."

 / 

Krol wil op schaatsmijl revanche nemen voor diskwalificatie op 1000 meter

Krol baalde na afloop uiteraard gigantisch van zijn diskwalificatie. "Ik weet zelf ook niet hoe dit kan gebeuren. Ik maak bijna nooit zo'n fout, maar vandaag twee keer. Ik maakte te vroeg een schijnbeweging. Misschien duurde het te lang, misschien niet. Maar ik heb me eenmaal aan de regel te houden. Dit is ongelooflijk zuur en een klap in mijn gezicht."

"Hoe ik mezelf kan herpakken? Heel simpel: met een goede 1500 meter morgen. Het is niet ideaal, ik had liever geracet vandaag. Het enige voordeel is dat ik met frisse benen naar morgen toe ga. Ik vertrouw op mijn vorm en rijd al wekenlang hartstikke goed. Ik had vandaag graag laten zien wat ik kon, dat ga ik morgen doen."

Gerelateerde updates