Shop
Van Workum verrast met World Cup-ticket 1500 meter, ook Krol geplaatst

Van Workum verrast met World Cup-ticket 1500 meter, ook Krol geplaatst

Thomas Krol heeft op de tweede dag van het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen gedaan wat hij moest doen. De 30-jarige sprinter schaarde zich op de 1500 meter bij de beste vijf en verzekerde zich daarmee van een startbewijs voor de World Cups. Jordy van Workum eindigde als vijfde en lijkt zich eveneens op te mogen maken voor het wereldbekercircuit.

Helemaal zeker is het nog niet (de KNSB heeft namelijk de mogelijkheid om een aanwijsplek te geven), maar dat Van Workum momenteel bij de beste vijf 1500 meter-rijders van Nederland behoort, voelt voor hem 'nog steeds een beetje onwerkelijk'. De rijder van het Development Team van Team Jumbo-Visma noteerde in de eerste rit een tijd van 1.46,50 en legde daarmee de lat hoog voor de schaatsers die volgden.

De één na de ander beet zich stuk op de tijd van Van Workum, die tijdens de laatste ritten in het krachthonk van Thialf aan het uitfietsen was. Toen hij er even later op werd gewezen dat een plek bij de beste vijf hem niet meer kon ontgaan, begon de adrenaline door zijn lichaam te gieren. "Dit had ik echt nooit verwacht", aldus een glunderende Van Workum. "Toen ik over de finish kwam, had ik zoiets van: dit is nooit genoeg. Ik ging helemaal kapot in de laatste ronde."

Voor Van Workum, die over twee weken in Stavanger hoogstwaarschijnlijk zijn World Cup-debuut mag maken, voelt deze prestatie als een begin van iets moois. "Erbij zitten is voor mij heel belangrijk. Op deze manier kan ik veel ervaring opdoen", vervolgt de jongeling. "Met skeeleren heb ik alle grote toernooien al eens gereden en was ik degene die het moest gaan doen. Nu ben ik degene die net komt kijken. Ik ben er heel trots op en vind het gaaf dat ik mee mag."

Krol zag zijn naam terug op de derde plek, al ging dat niet vanzelf. De regerend wereldkampioen op de schaatsmijl begon zijn race zoals altijd agressief, maar gaf in de slotronde veel tijd toe. Het leverde hem uiteindelijk een tijd van 1.46,07 op. "Ik baal dat ik nog niet het niveau heb dat ik graag zou willen laten zien, maar ik ben blij en opgelucht dat ik me geplaatst heb. Dat is elk jaar weer een moetje", aldus Krol.

Eén van de redenen waarom het dit seizoen nog niet zo soepel loopt, is zijn vastzittende onderrug. Met behulp van naalden is daar de afgelopen dagen geprobeerd verandering in te krijgen. "Ik merkte dat het daarna een stuk beter ging, al is het natuurlijk te kort dag om in één keer heel goed te gaan schaatsen. Ik weet dat ik er nog niet ben, maar ik krijg nu een paar weken extra de tijd om aan mezelf te werken. Het doel is om elke keer wat beter te worden."

Gerelateerde updates