Van Empel op overtuigende wijze naar wereldtitel veldrijden

Van Empel op overtuigende wijze naar wereldtitel veldrijden

Fem van Empel heeft in Hoogerheide op indrukwekkende wijze de wereldtitel veldrijden veroverd. De 20-jarige renster van Team Jumbo-Visma startte de cross in haar thuisland als één van de gedoodverfde favorieten en maakte die status meer dan waar. Met haar veertiende seizoensoverwinning neemt Van Empel de regenboogtrui over van haar ploeggenote Marianne Vos.

Van Empel zette haar torenhoge ambities al vanaf de start luister bij. Vertrekkend vanaf de eerste rij schoot de Nederlandse uit de startblokken. Op de zwaarste stukken van het Noord-Brabantse parcours maakte Van Empel het verschil en gaf zij de concurrentie het nakijken.

Heel even keerde landgenoot Puck Pieterse terug in het wiel van Van Empel, maar nadat eerstgenoemde wat foutjes maakte en Van Empel foutloos bleef, was de vogel definitief gevlogen. Na zeven lokale rondes kwam Van Empel zichtbaar geëmotioneerd met de handen in de lucht over de streep. Bij haar debuut op het WK voor elites liet zij direct zien wat ze in haar mars heeft.

“Ik kan nog niet echt geloven dat ik zojuist daadwerkelijk wereldkampioen ben geworden”, stamelt Van Empel vlak na de finish. “Het is een beetje een emotioneel moment voor me. Van de buitenkant is het vaak lastig om te zien hoeveel energie erin wordt gestopt. Ik ben hier al heel lang mee bezig. Onderweg was het zeker niet altijd gemakkelijk, maar door hard te blijven werken kwam het altijd weer goed. Ik ben mijn familie, de fans en de begeleiding vanuit de ploeg echt enorm dankbaar.”

"Ik mag mezelf nu de wereldkampioen noemen, hoe gaaf is dat!"

Fem van Empel

Van Empel was zichzelf vooraf bewust van haar favorietenrol. “Als favoriet moet je het altijd nog maar waarmaken. Die rol brengt altijd extra druk met zich mee. Om eerlijk te zijn, valt er nu toch wel een hele grote last van mijn schouders. Ik had vertrouwen in mezelf vandaag. Ik denk dat ik rustig ben gebleven op de momenten dat het moest. Ik heb zo constant mogelijk proberen te rijden. Het was zaak om in het tweede deel van de race de druk op de concurrentie te blijven houden. Dat is denk ik goed gelukt. Ik mag mezelf nu de wereldkampioen noemen, hoe gaaf is dat! Het moet nog even indalen, maar ik ga er zeker van genieten. Dit nemen ze me niet meer af”, besluit Van Empel met een grijns van oor tot oor.

 / 

Gerelateerde updates