Shop
Van Empel grijpt eindzege wereldbeker dankzij winst in Benidorm

Van Empel grijpt eindzege wereldbeker dankzij winst in Benidorm

Fem van Empel heeft in Benidorm op knappe wijze de eindzege in de wereldbeker gegrepen. De twintigjarige Nederlandse pakte na een zinderende laatste ronde door knap stuurwerk de dagzege en stelde daarmee de eerste plaats in het eindklassement veilig. Bij de mannen werd Wout van Aert nipt geklopt door Mathieu van der Poel.

Van Empel schoot uit de startblokken en liet door het initiatief te pakken meteen haar intenties blijken. Zes ronden lang werd het echter stuivertje wisselen tussen de renster van Team Jumbo-Visma, Puck Pieterse, Silvia Persico en Shirin van Anrooij. Uiteindelijk schroefden Van Empel en Pieterse het tempo enorm op tijdens de laatste ronde, waarna een mooi duel volgde. De twee wisselden elkaar de hele ronde lang af aan kop, maar Van Empel sloeg in de laatste bochten het beslissende gaatje en kon de handen in de lucht steken. Het is voor Van Empel haar twaalfde zege van dit crossseizoen. Marianne Vos eindigde als dertiende.

"Ik had voorafgaand aan dit seizoen nooit verwacht de wereldbeker te winnen."

Fem van Empel

“Ik heb mijn doel bereikt vandaag”, aldus de blije winnares. “Het was een mooie strijd tussen ons vieren. Het was heel lastig om overeind te blijven. Dat ging een paar keer maar net goed. Tot aan de laatste bochten bleef het spannend met Pieterse en ging het hard tegen hard. Het publiek heeft ook veel gedaan vandaag. Het stond rijen dik en ik denk dat we iedereen een mooie wedstrijd hebben voorgeschoteld. Ik had voorafgaand aan dit seizoen nooit verwacht de wereldbeker te winnen. Ik wilde één of twee wedstrijden winnen, maar ik verras mezelf iedere week weer. Ik ben heel erg blij dat ik al op twintigjarige leeftijd dit klassement op mijn erelijst mag bijschrijven.”Van Empel was afgelopen week op trainingskamp met de vrouwenploeg van Team Jumbo-Visma. Vanuit daar werkte de Europees kampioene toe naar de veldrit van Benidorm. “Ik heb me goed proberen voor te bereiden. De afgelopen week heb ik goed kunnen trainen, maar ook mijn nieuwe teamgenoten wat beter leren kennen. Dat zorgde er mede voor dat ik met veel moraal aan het vertrek stond. Ik voel me erg goed bij deze ploeg en heb deze overwinning zeker aan ze te danken.”

 / 

Bij de mannen volgde eveneens een spannende strijd onder de Spaanse zon. Na een aftastende openingsfase, waar Van Aert door oponthoud wat plaatsen goed moest maken, barstte de koers volledig los. De renner van Team Jumbo-Visma en Van der Poel bestookten elkaar met aanvallen over en weer, maar beide renners konden geen beslissend gat slaan. De rush naar de eindstreep moest uiteindelijk beslissing brengen. In eerste instantie nam Van Aert de leiding, maar in het tweede gedeelte van de ronde raakte hij zijn koppositie kwijt. Verwoede pogingen om in de laatste bochten zijn fiets voorbij Van der Poel te steken mochten niet meer baten. Van Aert kwam als tweede over de finish, vlak nadat hij bijna de dranghekken raakte en zijn fiets ternauwernood recht wist te houden.

“Het was een spectaculaire cross”, vertelt Van Aert. “Het was niet voor het eerst dat het zo close was richting de finish, maar ik heb het gevoel dat ik er niet alles uit heb gehaald. Achteraf heb ik spijt van mijn tactiek. Ik had vanaf de klim al volle bak moeten aangaan. Bij de finish ligt een flauwe bocht naar links en eigenlijk moet je daar als eerste doorheen. Mathieu verraste me door me in te halen in het park en ik kon er daarna niet meer voorbij. Hij had de koers toen eigenlijk al voor de laatste bocht gewonnen. Ik was daarvoor teveel bezig om voorop te blijven, terwijl ik sneller had moeten rijden. Dat is jammer."

 / 

Gerelateerde updates