Shop
Van Aert wint op Champs-Élysées, Vingegaard knap tweede in Tour

Van Aert wint op Champs-Élysées, Vingegaard knap tweede in Tour

Wout van Aert heeft de afsluitende rit van de Tour de France op de Champs-Élysées gewonnen na een sterke sprint. In het algemeen klassement eindigde Jonas Vingegaard als tweede. De Deen van Team Jumbo-Visma bekroonde zo zijn debuut in La Grande Boucle met een podiumplek. Het is voor het derde opeenvolgende jaar dat de Nederlandse ploeg een topdrienotering behaalt in het eindklassement van de Tour.

Dankzij een ijzersterke lead out van Mike Teunissen sprintte Van Aert naar zijn derde etappeoverwinning. De Belg won eerder deze Tour een bergrit en een tijdrit en nu dus ook een sprintetappe.

De Tour de France begon in mineur voor Team Jumbo-Visma. In de eerste etappe zorgde een onoplettende toeschouwer voor een valpartij waarin bijna de hele ploeg van kopman Primoz Roglic betrokken was. In de derde etappe viel Roglic wederom, waarna hij zwaar gehavend verder reed. Na de achtste etappe moest de Sloveen noodgedwongen opgeven. Ook Tony Martin en Robert Gesink vielen letterlijk uit de Tour, terwijl Steven Kruijswijk in de derde week ziek op moest geven.

Team Jumbo-Visma veranderde het geweer van schouder en bleef met de jonge Vingegaard meedingen in de top van het klassement. Daarnaast zorgden Wout van Aert en Sepp Kuss voor dagsucces. Van Aert was de beste in de etappe met tweemaal de mythische Mont-Ventoux, in de tijdrit op de voorlaatste dag en vandaag op de Champs-Élysées, terwijl Kuss in zijn woonplaats in Andorra zegevierde in een bergetappe.

Van Aert kon amper bevatten dat hij op de Champs-Élysées zijn derde etappeoverwinning van deze Tour behaalde. “Het is een echte rollercoaster geweest. Om de Tour op deze manier af te sluiten, gaat al mijn verwachtingen te boven. Deze overwinning is onbetaalbaar. Mijn ploeg, en Mike in het bijzonder heeft, perfect werk geleverd. Ik had vertrouwen in Mike en moest gewoon zijn wiel houden. Petje af voor zijn lead out.”

 / 

Vingegaard had nooit verwacht dat hij dit jaar tweede zou eindigen in het eindklassement. “Als iemand een maand geleden tegen mij had gezegd dat ik tweede zou worden in de Tour, dan had ik hem voor gek verklaard. Ik had een podiumplek in mijn eerste Tour nooit verwacht en ik geloof het nog niet helemaal. Ik kwam hier aan de start als vervanger van Tom en als knecht van Primoz. Ik moest zo lang mogelijk in het klassement blijven om meerdere kaarten te kunnen spelen als dat nodig was. Helaas verloren we Primoz in de eerste week. Dat gaf mij een kans en het is geweldig hoe het uitpakte.”

Volgens de Deen was de tweede week een kantelpunt in de Tour voor zijn ploeg. “We zijn als team blijven vechten. In de tweede week wonnen we twee etappes en schoof ik op naar de top van het klassement. We gingen er meer en meer in geloven. In de derde week ging het wederom goed voor ons en kwam een podiumplek in zicht. Op het podium eindigen van de Tour de France is een droom die uitkomt voor mij. Daar ben ik heel erg blij mee.”

Sportief directeur Merijn Zeeman sprak van een Tour die van extreme teleurstelling overging in enorme blijdschap. “Ik ben ontzettend trots op dit hele team, zowel renners als staf. Zij zijn erin geslaagd de spirit en de focus te behouden en nieuwe doelen te stellen. Daar zijn we met z’n allen in gaan geloven en vol voor gegaan. Die veerkracht is een groot goed en in topsport cruciaal om succesvol te zijn. Dat hebben wij met elkaar gedaan en dat vervult ons met blijdschap en trots.”

“Na die tegenslagen zijn we blijven denken in oplossingen en niet in problemen”, vervolgt Zeeman. “Daar zijn we in geslaagd en dat is heel erg mooi. We hebben het geloof behouden en samen met de rennersgroep een tactiek en strategie bedacht. Daar hebben we heel veel tijd in gestopt. De prestaties die Jonas heeft laten zien, hebben ons ontzettend geholpen. Dat was een groot doel om voor te blijven gaan. Dat bij elkaar maakte dat het allemaal heel goed samenviel.”

Dat Team Jumbo-Visma, ondanks dat het maar met vier renners Parijs heeft bereikt, op het podium staat, heeft volgens Zeeman te maken met de kwaliteit binnen de ploeg. “We zijn erin blijven geloven dat we succesvol konden zijn. We zijn op een goede manier met de tegenslagen omgegaan. We hebben betreurd dat vier jongens van ons de Tour moesten verlaten en daar hebben we ook bij stilgestaan, maar vervolgens keken we ook naar de dag van morgen.”

Zeeman vergeet naast de mooie prestaties van het heden niet te kijken naar de toekomst. “We hebben de top van het heden, maar ook van de toekomst in ons team. Dat geeft ons het geloof en besef dat we ook de komende jaren bij de besten van de wereld zullen horen. Daarbij hebben de verplichting om net zo gepassioneerd te blijven werken en er net zoveel energie in te stoppen als we nu doen. Deze resultaten komen niet uit de lucht vallen en is het gevolg van het harde werk van heel veel mensen binnen ons team die allemaal met de neus dezelfde kant op staan.”

Gerelateerde updates