Shop
Van Aert wint koninginnenrit Tour of Britain in prestigieus duel

Van Aert wint koninginnenrit Tour of Britain in prestigieus duel

Wout van Aert heeft met groot machtsvertoon de koninginnenrit van de Tour of Britain op zijn naam geschreven. De Belgisch kampioen verschalkte op de steil oplopende slotklim wereldkampioen Julian Alaphilippe op de streep. Van Aert heroverde dankzij zijn zege tevens de leiding in het algemeen klassement.

In de vierde etappe kregen de renners in ruim 210 kilometer drieduizend hoogtemeters voor de kiezen. Een kopgroep van zes koos direct het hazenpad. Mede dankzij Team Jumbo-Visma werden de vluchters weer ingerekend nog voor de absolute finale goed en wel begonnen was.

In de slotkilometers toonden Pascal Eenkhoorn en George Bennett zich vervolgens ideale ploegmaten voor Van Aert. Eenkhoorn hield de Belgische kopman op de voorlaatste klim van de dag goed van voren. Even later droeg Bennett er hoogstpersoonlijk zorg voor dat Van Aert in een goede positie werd afgezet aan de voet van de slotklim.

Woods stak als eerste de lont in het kruitvat. Van Aert leek even te kraken, maar sloot enkele tellen later toch aan bij de Canadees en de wereldkampioen. Nadat Alaphilippe uit de rug van Van Aert als eerste de sprint inzette, twijfelde de polyvalente Belg van Team Jumbo-Visma geen moment. Na een sprint op het scherpst van de snede mocht Van Aert even later voor de tweede maal deze ronde het zegegebaar maken.

"Ik ben heel erg blij met deze overwinning."

Wout van Aert

“Het was twee kilometer lang pijn lijden”, stelde Van Aert na afloop. “Onderaan de slotklim was het zeer steil. Ik stelde mezelf als doel om dat lastige gedeelte te overleven. We wisten dat Alaphilippe en Woods vandaag de grootste concurrenten zouden zijn. Toen ik uiteindelijk bij die mannen in het wiel zat, wist ik dat ik kon vertrouwen op mijn sprint. Het algemeen klassement speelde ook door mijn gedachten. Toen Julian aanging, perste ik er een verdienstelijke sprint uit. Dit was een hele mooie aankomst om te winnen. Ik plaats deze overwinning hoog op mijn lijstje. Het is misschien niet de allergrootste koers die ik gewonnen heb, maar de manier waarop zal mij nog lang deugd doen. Ik ben heel erg blij met deze overwinning.”

"Ik heb de ploeg de hele dag door proberen te motiveren."

Wout van Aert

De Belgisch kampioen geeft aan momenteel over veel vertrouwen te beschikken. “Ik had het parcours van te voren bestudeerd. Ik wist dat het erg belangrijk was om aan de voet van de klim goed gepositioneerd te zitten. Woods ging vroeg aan. Vanaf dat moment lagen alle kaarten op tafel en zat er niets anders op dan voluit naar de finish te rijden. Voor mij was dit op voorhand de meest belangrijke etappe van deze ronde. Dit is een goede test voor mij geweest. Op papier zou je vooraf misschien kunnen concluderen dat het parcours van vandaag net iets te zwaar voor mij was. Echter blijkt dat er met vertrouwen veel mogelijk is. Ik heb de ploeg de hele dag door proberen te motiveren. Ze hebben de hele rit hard gewerkt om mij in de beste mogelijke positie aan de voet van de slotklim te brengen. Ik kon net iets over de limiet gaan om deze overwinning binnen te slepen. Het moest uit de tenen komen.”

Het is voor Van Aert zijn tiende overwinning van het seizoen. De teller van Team Jumbo-Visma kwam daarmee op vijfendertig zeges.

 / 

Gerelateerde updates