Profiel
Van Aert wint Amstel Gold Race na zenuwslopende millimetersprint

Van Aert wint Amstel Gold Race na zenuwslopende millimetersprint

Wout van Aert heeft, na een sprint die niet snel vergeten zal worden, de Amstel Gold Race gewonnen. De Vlaming van Team Jumbo-Visma versloeg de Engelsman Thomas Pidcock met een minimaal verschil. Het is voor de geel-zwarte formatie van manager Richard Plugge de veertiende zege van het seizoen.

Op het afgesloten parcours in het Zuid-Limburgse heuvelland hield Team Jumbo-Visma altijd de controle over de race. Mede dankzij Paul Martens, die zijn vijftiende deelname kende, kreeg de vroege vlucht maar beperkt ruimte. Op minder dan honderd kilometer van het einde brak de koers echt open. Team Jumbo-Visma was altijd op de voorposten te vinden en had met Jonas Vingegaard, Sam Oomen en Primoz Roglic vrijwel altijd een pionnetje mee. Op de laatste beklimming van de Cauberg ontbond Van Aert samen met onder andere wereldkampioen Alaphilippe zijn duivels. In de laatste ronde mochten Pidcock, Van Aert en de Duitser Maximilian Schachmann gaan uitmaken wie de Amstel Gold Race op zijn naam kon schrijven.

"De jury zei me pas vlak voor de podiumceremonie dat ik gewonnen had."

Wout van Aert

In een bijzondere, spannende en nerveuze sprint was het uiteindelijk de winnaar van Gent-Wevelgem die aan het langste eind mocht trekken. De zege in de Nederlandse klassieker is voor Van Aert zijn vierde van het seizoen. “Ik durfde het eigenlijk niet te geloven. Ik heb de laatste meters figuurlijk met de ogen dicht gesprint”, sprak een opgeluchte Van Aert. “De jury zei me pas vlak voor de podiumceremonie dat ik gewonnen had. Het was heel moeilijk om te zeggen, dat blijkt wel uit de tijd die de jury nodig had om het definitief te maken. Ik heb dit nog nooit meegemaakt.”

“Ik kon vlak voor de finale altijd rekenen op Jonas, Sam en Primoz”, zegt de beste eendagscoureur van 2020. “Zij sprongen goed met bijna alle aanvallen mee. Het was jammer dat Primoz in de finale een mechanisch probleem had. De ploeg heeft vandaag echt voor de overwinning gereden.” Van Aert sloot zijn laatste koers van zijn klassieke voorjaar dus in stijl af. “Ik ben heel erg trots op deze zege en mijn klassieke periode. Ik heb in bijna iedere wedstrijd voor de zege meegespeeld en ben altijd op niveau geweest. Ik ben superblij om met deze zege de vakantie in te gaan. De fiets gaat nu even aan de kant.”

Van Aert sluit het voorjaar af met winst in de Amstel Gold Race en Gent-Wevelgem, twee etappezeges en een tweede plaats in het eindklassement van Tirreno-Adriatico, een tweede plaats in de Brabantse Pijl en hij eindigde in Milaan-San Remo als derde.

 / 

Gerelateerde updates