Shop
Van Aert soleert overtuigend naar zege in zand van Koksijde

Van Aert soleert overtuigend naar zege in zand van Koksijde

Wout van Aert heeft de X2O Trofee Koksijde op zijn naam geschreven. In de Belgische kustplaats reed de renner van Team Jumbo-Visma in het tweede deel van de race overtuigend weg van de concurrentie. Eerder op de dag legden Fem van Empel en Marianne Vos in de vrouwenkoers respectievelijk beslag op de tweede en vijfde plaats.

Al in de eerste ronden scheden Van Aert, Laurens Sweeck en Mathieu van der Poel zich af van de rest van het deelnemersveld, nadat laatstgenoemde de knuppel in het hoenderhok had gegooid. Vlak voordat de cross halverwege was, trapte Van Aert het gaspedaal stevig in. De Belg liep vervolgens ronde per ronde verder uit en kon de zege in het zand van Koksijde in een veilige haven brengen.

In het heetst van de strijd diende Van Aert nog wel een fietswissel te doen. “Die was wel even noodzakelijk”, erkent de winnaar achteraf. “Aan het begin van de dag regende het lichtjes, maar het had niet veel invloed op het parcours. Ik durfde het aan om met gladde banden te starten. Tijdens de cross begon het echter harder te regenen. Ik wilde niet de hele race onnodige risico’s nemen, dus besloot ik om te wisselen. Dat bleek achteraf zeker een goede keuze.”

"Ik was vandaag erg gebrand om te winnen"

Wout van Aert

Op de vraag welke woorden Van Aert aan zijn overwinning durft te wijten, is hij stellig. “Ik was vandaag erg gebrand om te winnen. Dat is niet zozeer omdat ik in Herentals pech kende, maar vooral omdat ik al lange tijd niet heb gereden in Koksijde. Door blessures en door de plaats op de kalender is het er de afgelopen jaren telkens niet van gekomen. Gelukkig past het dit seizoen wel. Het is extra mooi dat ik dan ook direct kan winnen. Mijn vorm is goed en dat komt vaak in het tweede deel van een veldrit bovendrijven. Ik kon tussen de vele zandstroken door goed herstellen en maakte nauwelijks foutjes. Het is een heerlijk gevoel om hier als winnaar over de streep te komen”, sluit Van Aert af na zijn zesde veldritzege van het seizoen.

Van Empel streed in de vrouwenkoers lang mee om de zege, maar de Europese kampioen moest uiteindelijk haar meerdere erkennen in Shirin van Anrooij. “Ik had vandaag niet de benen om te winnen. Ik heb er het maximale uitgehaald. Uiteindelijk mag ik tevreden zijn met een podiumplaats vandaag. Het is nu zaak om te herstellen van deze zware race en er zondag weer te staan”, zo werpt Van Empel een blik vooruit op haar volgende cross.

"Ik had vandaag niet de benen om te winnen"

Fem van Empel

Vos maakte na ruim een maand haar rentree in het veld en luisterde dat op met een verdienstelijke vijfde plaats. “Het was afzien, die eerste cross sinds lange tijd. Ik heb geprobeerd vandaag zo goed mogelijk in de juiste lijnen te rijden, maar dat is erg lastig in het zand. Het is lekker om weer terug te zijn. Ik kijk al uit naar de komende veldritten. De concurrentie is moordend, maar ik kan enkel zorgen dat ikzelf in goede vorm ben de komende weken.”

Gerelateerde updates