Van Aert sluit 2022 in stijl af met zege in Loenhout

Van Aert sluit 2022 in stijl af met zege in Loenhout

Wout van Aert heeft op indrukwekkende wijze de Exact Cross in Loenhout op zijn naam geschreven. De 28-jarige Belg van Team Jumbo-Visma troefde Mathieu van der Poel en Tom Pidcock af na een meeslepend gevecht. Voor Van Aert was het alweer zijn vijfde crosszege van het seizoen, die daarmee zijn succesvolle jaar 2022 in schoonheid af wist te sluiten.

Van der Poel schoot snel uit de startblokken en zette Van Aert meteen onder druk. De Belgisch kampioen liet zich niet van de wijs brengen en haakte zijn wagonnetje even later weer aan. Datzelfde gold ook voor wereldkampioen Pidcock, die telkens kon aansluiten op het moment dat Van Aert en Van der Poel het tempo lieten zakken.

De drie tenoren gingen gezamenlijk de laatste ronde in. Van der Poel leek met een nieuwe demarrage Van Aert en Pidcock definitief van zich af te schudden, maar door een fout in de modder bleven de Belg en de Brit toch nog in de race voor de overwinning. Die kans pakte Van Aert met beide handen aan, waarna hij de sprint met drie in zijn voordeel beslechtte.

"Het was een moeilijke koers", aldus Van Aert na afloop. "Op de technische stroken was Mathieu de betere vandaag, terwijl ik zelf geen punt had waar ik het de rest moeilijk kon maken. Ik was allang blij dat ik bij kon blijven. Om eerlijk te zijn dacht ik dat Mathieu in de laatste ronde gevlogen was. Door een foutje van hem kon ik terugkeren en moest ik proberen te recupereren voor de sprint."

"Het plan was om een paar meter achter Tom te zitten, zodat ik uit zijn slipstream de sprint kon aanzetten. Dat pakte goed uit." Met vier overwinningen in acht dagen tijd sloot Van Aert zijn jaar in stijl af. "Het is echt waanzinnig. Dit had ik niet verwacht toen ik aan deze periode begon. De benen en mijn moraal zijn goed. Dan gaat het soms wat makkelijker."

 / 

Gerelateerde updates