Shop
Van Aert knalt naar tijdritzege in Tour de France

Van Aert knalt naar tijdritzege in Tour de France

Wout van Aert heeft de twintigste etappe van de Tour de France gewonnen. De Belgische hardrijder was de snelste in een tijdrit over ruim dertig kilometer en won zo zijn tweede rit in deze editie van de Tour. Jonas Vingegaard reed knap naar de derde plek.

Dat Van Aert bezig was aan een goede tijdrit verklaarden zijn tussentijden onderweg. Zowel aan het eerste als tweede tussenpunt was Van Aert sneller dan de concurrentie. Aan de finish hield hij eenentwintig seconden voorsprong over op nummer twee Kasper Asgreen. Vingegaard verstevigde dankzij een sterke tijdrit zijn tweede plek in het algemeen klassement.

Voor Van Aert is het zijn zevende overwinning van het seizoen. De teller van Team Jumbo-Visma staat in 2021 op drieëntwintig zeges.

“Het was een van mijn grote doelen in mijn carrière om een tijdrit te winnen in de Tour de France”, aldus Van Aert. “Het is de grootste koers van het jaar. Ik heb lang naar deze tijdrit uitgekeken en er de afgelopen dagen ook echt naar toegewerkt. Ik ben dan ook heel blij dat het gelukt is. In vergelijking met de vorige race tegen de klok was dit een snellere tijdrit. Dat was in mijn voordeel. Toen ik vanuit de hot seat de tussentijden van de klassementsrenners voorbij zag komen, begon mijn hoop op winst te stijgen. Het was een perfecte dag.”

 / 

Van Aert is trots op de manier waarop zijn team is blijven vechten na een moeizaam begin. “Het was geen gemakkelijke Tour voor ons. We zijn blijven knokken en dat resulteerde in drie etappezeges en een tweede plek voor Jonas in het klassement met nog één etappe te gaan. Daar mogen we met z’n allen heel trots op zijn.”

Ook sportief directeur Merijn Zeeman sprak van een perfecte tijdrit voor Van Aert. “Er zit enorm veel tijd en investering in de tijdrit van Wout. Onder anderen Mathieu Heijboer steekt daar veel energie en tijd in. Denk aan materiaal, houding, positie en windtunneltesten. Dat komt samen in deze geweldige prestatie. Wout was duidelijk veel beter dan tijdens de eerste tijdrit. Hij is echt gegroeid en beter geworden in deze Tour. Dit had ik wel van Wout verwacht. We wisten dat hij bij de topfavorieten hoorde vandaag en dat hij met niets minder dan de zege tevreden zou zijn. Dat Jonas vandaag dan ook nog derde werd, maakt het een droomdag.”

Vingegaard was trots op zijn tijdrit waarmee hij zijn tweede plek in het klassement consolideerde. “Het is geweldig om een dag voor Parijs tweede te staan in het klassement. Daar ben ik echt trots op. Het was een lastig parcours, maar ik voelde me goed onderweg. Nadat Primoz helaas wegviel in de eerste week, heb ik het van hem overgenomen. Ik ben blij met de manier waarop ik dat heb gedaan.”

Gerelateerde updates