Shop
Van Aert grijpt eindzege in Ronde van Groot-Brittannië

Van Aert grijpt eindzege in Ronde van Groot-Brittannië

Wout van Aert heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Belg van Team Jumbo-Visma moest op de lastige Bryn Du de latere ritwinnaar Carlos Rodríguez laten gaan, maar hield na een sterk staaltje teamwork genoeg marge over in het algemeen klassement. Als kers op de taart mag Olav Kooij de puntentrui mee naar huis nemen.

De laatste etappe ontbrandde volledig op de Bryn Du. INEOS Grenadiers versnelde flink om een aanval van Rodríguez in te luiden. Van Aert reed zijn eigen tempo, maar zag Rodríguez, die Stephen Williams met hem meekreeg, snel uitlopen. De hulp liet gelukkig niet lang op zich wachten, want op het vlakke stuk keerden Steven Kruijswijk en Nathan Van Hooydonck terug in het peloton. Zij wisten het gat naar de koplopers nagenoeg te dichten. Van Aert bleef vechten voor wat hij waard was en kwam uiteindelijk elf seconden na Rodríguez als tweede over de streep. Dat bleek meer dan genoeg voor de eindzege.

"Het was een geweldige week voor onze ploeg."

Wout van Aert

“Ik heb zo slim mogelijk gereden en geknokt tot de finish”, vertelt een blije Van Aert. “We wisten van tevoren dat andere ploegen ons onder druk gingen zetten. Het was de zwaarste etappe met de langste beklimmingen. Dat Rodríguez wegreed was zeker niet ideaal, al is het niet gek dat hij sterker is op een klim als de Bryn Du. Vandaag heb ik alles te danken aan mijn ploeggenoten. Zij hebben het op het vlakke stuk recht kunnen zetten.”

De Belgisch kampioen tijdrijden focuste zich uitsluitend op het klassement. “De ritzege lag niet meer binnen mijn bereik. Ik moest rustig blijven en mijn krachten verdelen. Deze zege betekent veel voor mij. Iedereen reed tegen ons omdat we in de beginfase zoveel ritten wonnen. Dat maakte het niet gemakkelijk. Ik ben trots dat ik het heb kunnen afmaken. Het was een geweldige week voor onze ploeg.”

“Dit is een heel bijzondere prestatie van het team”, aldus ploegleider Maarten Wynants. “Het is uitzonderlijk dat we vijf etappes op rij, het puntenklassement en het eindklassement weten te winnen. Ik vind het vooral mooi dat het een teamprestatie van iedereen is geweest. Steven en Jos hebben bijvoorbeeld deze hele week op kop gereden. Bovendien mag het controlerende werk van Nathan en Edoardo niet onderschat worden. We weten dat zij dat kunnen, maar je moet het ook nog maar eens laten zien. Dat is buitengewoon knap. En dan hebben we het nog niet gehad over de vier etappezeges van Olav en de manier waarop hij dat keer op keer afmaakte. Petje af voor het hele team.”

Door de overwinning van Van Aert loopt het seizoenstotaal van Team Jumbo-Visma op naar 59 zeges.

Gerelateerde updates