Shop
Van Aert en Laporte ronden teamwerk in Harelbeke af met dubbelslag

Van Aert en Laporte ronden teamwerk in Harelbeke af met dubbelslag

Wout van Aert heeft na een knap staaltje teamwerk de E3 Saxo Bank Classic gewonnen. Hij kwam samen met Christophe Laporte over de streep om er een mooie één-twee voor Team Jumbo-Visma van te maken.

De Taaienberg werd vooraf aangeduid als cruciaal punt in de wedstrijd en dat bleek terecht. Op die helling plaatste Wout van Aert samen met Christophe Laporte en Tiesj Benoot een aanval. Met nog vier andere renners reden ze naar de vroege vlucht en kwamen zo in de kopgroep terecht. Op de Eikenberg kwam het tot een hergroepering. Mike Teunissen kwam aansluiten en zo bezette Team Jumbo-Visma een kwart van de kopgroep.

Op de Paterberg besloot de Belgisch kampioen het lont in het kruitvat te steken en enkel Laporte kon hem nog volgen. Vanaf daar begonnen ze met twee aan een tocht van 42 kilometer tot aan de finish in Harelbeke. Het duo reed een mooie voorsprong bij elkaar en dan was er ook nog Benoot die alert in de achtervolgende groep zat. Van Aert en Laporte kwamen hand in hand over de finish gereden.

"Ik wil iedereen van het team bedanken. Het was echt een indrukwekkende teamprestatie."

Wout van Aert

Van Aert loofde achteraf zijn ploegmaats. “Ik wil iedereen van het team bedanken. Het was echt een indrukwekkende teamprestatie. Het plan was dat Christophe en ik ons rustig konden houden tot aan de Paterberg. Dat is gelukt dankzij het harde werk van de andere jongens. Zij hebben ons in een zetel gezet.”

De samenwerking met de Fransman werkte perfect. “Het was pas echt boven op de Paterberg dat ik besefte dat Christophe en ik een gaatje hadden. In principe kwamen we in een makkelijke situatie. We moesten niet twijfelen en konden vol doorrijden. Het was eerst vechten om een voorsprong bijeen te rijden. Toen we met een voorsprong aan de Karnemelkbeekstraat begonnen wist ik dat het bij de achtervolgers ook ging stokken. En we hadden daar ook nog Tiesj mee in de groep. Er was geen discussie over wie er ging winnen. Ik wil Christophe wel bedanken om me deze overwinning te gunnen. Dat betekent heel veel voor mij. Ik ben trots op het team, want dit is hoe we willen winnen. Door zo te koersen creëren we voor iedereen van de ploeg de beste kans op een overwinning. Als we elkaar iets gunnen zal dat voor iedereen in de ploeg de kans vergroten om te winnen.”

Van Aert was blij met de steun van het talrijk opgekomen publiek. “Vanaf de Karnemelkbeekstraat probeerde ik te genieten, maar er moest ook nog hard getrapt worden. Het was echt kippenvel op het podium met zoveel supporters. Dit is eigenlijk het normale, maar omdat het zo lang geleden is was het echt heel bijzonder om dit opnieuw te mogen meemaken.”

"Wout was gewoon de sterkste vandaag. Hij verdiende het om hier te winnen."

Christophe Laporte

Laporte vond de Belgisch kampioen een meer dan terechte winnaar. “De ploeg heeft heel de dag heel goed gewerkt. Jammer dat we Tosh verloren, maar ik hoop dat hij toch nog een beetje tevreden naar ons op televisie gekeken heeft. We hadden een plan om op de Taaienberg vooraan te zitten, wat goed gelukt is samen met Tiesj en Wout. Een tweede belangrijke punt was de Paterberg. Wout ging daar vol door en ik zat echt op de limiet. Ik kon net niet volgen, maar dan heeft hij op de top nog gewacht. Het was nog ver dus we moesten nog goed samen rijden en dat is gelukt. Wout heeft mij de overwinning geschonken in Parijs-Nice, maar hij was zeker ook gewoon de sterkste vandaag. Hij verdiende het om hier te winnen. Ik vind het ongelofelijk om dit te beleven. De mensen langs het parcours waren ook fantastisch. Zeker met Wout als Belgisch kampioen steunde het publiek ons overal. Ik heb de laatste kilometer proberen genieten, maar ik was echt kapot. Ik kijk er naar uit om de beelden terug te kijken.”

Voor Van Aert is het zijn derde overwinning van het seizoen. Team Jumbo Visma zit nu aan acht zeges dit jaar.

 / 

Gerelateerde updates