Van Aert en Laporte op podium van razendsnelle waaieretappe Parijs-Nice

Van Aert en Laporte op podium van razendsnelle waaieretappe Parijs-Nice

Wout van Aert en Christophe Laporte zijn beiden op het podium geëindigd in de tweede etappe van Parijs-Nice. In de straten van finishplaats Orléans legde Van Aert het nipt af tegen dagwinnaar Fabio Jakobsen. Laporte katapulteerde Van Aert, alvorens de Fransman zelf in staat bleek naar de derde plaats te spurten. Mede daardoor verzekerde Laporte zich van een nieuwe dag in de gele leiderstrui.

De renners startten even na twaalven in Auffargis aan de rit die de boeken in zal gaan als een ultrasnelle etappe. Een groepje van drie renners ontsnapte na de start van de koers vanuit het peloton. Wie verwacht had dat de koers een traditioneel verloop zou kennen dat past bij een vlakke etappe, kwam vandaag bedrogen uit. De nervositeit stak al vroeg in de etappe de kop op. Van Aert was een van de slachtoffers van een valpartij. De Belgische kampioen maakte op onaangename wijze kennis met het Franse asfalt, maar kon zijn weg met enkele schaafwonden vervolgen.

Na ruim zestig kilometer koers zorgde de oostenwind voor waaiervorming in het peloton. Team Jumbo-Visma bleek bij de les en zat met bijna de gehele ploeg in de eerste groep. Een nieuwe schifting kon vervolgens niet uitblijven en dus braken de inmiddels ontstane kleine groepjes nog verder in stukken. Van Aert, Laporte en Primoz Roglic zaten voor de zwart-gele formatie op de eerste rij. Doordat het veld even later in elkaar schoof, keerde ook Nathan Van Hooydonck terug aan het front. De Belg deed een duit in het zakje en hielp Van Aert en Laporte in de sprintvoorbereiding. Laporte cijferde zichzelf in de laatste kilometer volledig weg voor de latere runner-up Van Aert. De Fransman kneep na een ferme kopbeurt echter niet direct in de remmen en finishte zelf als derde. Daardoor zit de leiderstrui ook op dinsdag om de schouders van de Franse coureur.

"Zelf zat ik op mijn limiet. Uiteindelijk is Fabio de verdiende winnaar."

Wout van Aert

“Het was een onnodige val, zoals dat eigenlijk bij iedere valpartij het geval is. Gelukkig kom ik er zonder al te veel schade van af”, vertelde Van Aert na afloop. De Belg gaf aan dat hij op waarde is geklopt door Jakobsen. “Samen met Christophe zaten we goed geplaatst in de sprint. Hij ging op een goed moment aan en piloteerde me fantastisch. Zelf zat ik op mijn limiet. Uiteindelijk is Fabio de verdiende winnaar. Hij is de sterkste sprinter van het moment. We hebben met de ploeg vandaag een sterke koers gereden. We hebben laten zien dat we hier op de afspraak zijn en goede zaken gedaan in het algemeen klassement met het oog op de ambities van Primoz.”

"We hebben goede zaken gedaan vandaag."

Christophe Laporte

Klassementsleider Laporte sprak na afloop van een goede dag voor de troepen van Team Jumbo-Visma. “De nervositeit was de gehele etappe merkbaar in het peloton. Wij hebben als ploeg constant vooraan gereden. Daar hebben we ook de renners voor. We hebben goede zaken gedaan vandaag.”

Naast Van Aert kwamen ook Rohan Dennis en Steven Kruijswijk ten val. Op het eerste gezicht vallen de verwondingen mee. Het trio staat, ijs en weder dienende, dinsdag gewoon aan de start van etappe drie.

 / 

Gerelateerde updates