Shop
Van Aert bindt concurrentie aan zegekar in openingsetappe Dauphiné

Van Aert bindt concurrentie aan zegekar in openingsetappe Dauphiné

Wout van Aert heeft de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. In de heuvelachtige openingsrit door de Ardèche drukte de Belgisch kampioen in de massasprint zijn wiel als eerste over de streep. Daarmee is Van Aert ook de nieuwe leider in het algemeen klassement en het puntenklassement.

Op de laatste beklimming van de dag draaide het peloton de gashendel open. Door toedoen van onder meer Team Jumbo-Visma kregen enkele rappe mannen het lastig. Zij moesten het peloton laten gaan. Alles wees vervolgens op een sprint met een uitgedund peloton.

De Fransman Rémi Cavagna probeerde de renners met sprintambities vlak voor de slotkilometer nog in de luren te leggen, maar door een ferme krachtsinspanning van Christophe Laporte verdwenen Cavagna’s kansen als sneeuw voor de zon. Van Aert zat vervolgens in ideale positie. De Belg gaf de omvangrijke groep het nakijken en mocht voor de vierde maal in 2022 zijn handen in de lucht steken. De winst van Van Aert betekent de zestiende seizoenszege voor Team Jumbo-Visma, dat naast Van Aert ook alle andere renners in de eerste groep zag finishen.

“Ik zat goed gepositioneerd”, vertelt Van Aert na afloop. “Nadat Christophe tot het gaatje moest gaan om Cavagna terug te grijpen, koos ik het wiel van de mannen van Ineos. Ik zat ideaal om een goede sprint af te leveren. Het was knap lastig om iemand als Ethan Hayter voor te blijven. Ik ben erg blij met deze overwinning. Het team hield me de hele dag goed van voren. Ik voelde me goed op de beklimmingen, mede door het uitstekende werk van de ploeg. In het voorjaar was ik niet altijd even tevreden met mijn sprint. Daar heb ik de afgelopen weken een hoop werk ingestoken. Als het zich direct uitbetaalt geeft dat een goed gevoel.”

"Vandaag was een bevestiging van het feit dat we op de goede weg zijn in onze voorbereiding op de Tour"

Wout van Aert

Van Aert is niet van plan de gele leiderstrui zomaar uit handen te geven. “Hopelijk kan ik de leiderstrui nog enkele dagen behouden, om hem vervolgens af te staan aan Primoz. De komende etappes liggen mij goed, dus we gaan zien hoever ik kan komen. Het is geen vanzelfsprekendheid, want het parcours is hier geen enkele dag eenvoudig. Vandaag was een bevestiging van het feit dat we op de goede weg zijn in onze voorbereiding op de Tour. Hopelijk kunnen we die lijn de komende dagen doortrekken.”

 / 

Gerelateerde updates