Profiel
Valpartijen Roglic en Kruijswijk bezorgen Team Jumbo-Visma zwarte zaterdag in Frankrijk

Valpartijen Roglic en Kruijswijk bezorgen Team Jumbo-Visma zwarte zaterdag in Frankrijk

Primoz Roglic heeft in de vierde etappe van het Criterium du Dauphiné de leiding in het klassement behouden. Het verhaal van de dag ging echter over de valpartijen van Roglic en één van de andere kopmannen voor de Tour, Steven Kruijswijk. Die verliet de Dauphiné per ambulance met een gekwetste schouder.

Roglic eindigde de etappe uiteindelijk in de groep der favorieten als tiende. Morgen zal blijken of hij gewoon van start kan gaan in de slotrit.

Er reed vanuit het vertrek een omvangrijke kopgroep weg die uiteindelijk de ruimte kreeg en voor de dagzege kon strijden. Daarachter werd de koers door Team Jumbo-Visma gecontroleerd. Na het uitvallen van Kruijswijk en de val van Roglic moest de ploeg even herbronnen, maar de Sloveen werd door Wout van Aert terug naar voren gebracht. Op de slotklim was Team Jumbo-Visma nog met vijf renners van voren vertegenwoordigd. Tom Dumoulin en Sepp Kuss brachten Roglic vervolgens veilig naar de streep.

Dumoulin keek na afloop met gemengde gevoelens terug op de etappe. “Aan de ene kant behoud je de leiding wat prima is, maar aan de andere kant verliezen we wel Steven. Die afdaling was erg gevaarlijk met veel grind en putten. Zo’n afdaling hoort niet in het wielrennen thuis. Laten we hopen dat het goed komt met Stevie en dat hij aan de start kan komen van de Tour, maar ideaal is het niet. Ik had zelf een goede dag. Ik ben blij dat het met de dag vooruit gaat. We hebben de etappe als ploeg prima gecontroleerd. De jongens waren allemaal heel sterk. Wat Tony, Robert en Wout gedaan hebben, is niet te onderschatten. Al bij al verliest Primoz ondanks zijn val geen tijd, dus dat is goed. Hopelijk valt de schade mee bij Primoz en kunnen we de klus morgen klaren. Het gaat nog een lastige dag worden om te controleren, maar we hebben er vertrouwen in.”

Ploegleider Grischa Niermann heeft wel gelukkiger dagen gekend. “Het was een harde val van Primoz. Hij was er even niet goed van. Gelukkig kon hij zich snel herpakken en heeft hij zich door de pijn heen gebeten. Hij heeft de etappe zonder veel problemen kunnen uitrijden en oogde nog sterk. We moeten de schade gaan bekijken en zien hoe het morgenvroeg gaat. Ondanks alle tegenslag hebben we een goede etappe gereden. Maar die tegenslag overheerst wel op het moment.”

Gerelateerde updates