Shop
Valpartij ontneemt Van Aert sprintkans in Tour of Britain

Valpartij ontneemt Van Aert sprintkans in Tour of Britain

Wout van Aert heeft door een ongelukkig moment in de slotfase van de vijfde etappe van de Tour of Britain niet kunnen meespurten om de ereplaatsen. De Belgisch kampioen belandde achter een valpartij. Mede door die tegenslag moest Van Aert toestaan dat de leiderstrui van schouders wisselt.

Met vijf renners in de vlucht van de dag kende de etappe naar Warrington een traditioneel verloop. Het peloton had de gehele dag de controle en rekende het vijftal keurig op tijd in.

Niets stond daarna een massasprint nog in de weg. Nadat in de laatste bocht enkele renners onderuit gingen, moest Van Aert een streep zetten door zijn sprintambities. De Belg diende in de remmen te knijpen en verloor dermate veel snelheid dat nog meesprinten een utopie bleek. Door de bonificatieseconden nam dagwinnaar Ethan Hayter de blauwe leiderstrui weer over van Van Aert.

"Met het oog op wat nog komen gaat, ben ik blij dat ik heelhuids aan de finish ben gekomen."

Wout van Aert

“Ik ben vooral blij dat ik zelf geen fysieke schade heb opgelopen”, verklaarde een opgeluchte Van Aert na afloop. “Ik zat voor mijn gevoel goed geplaatst in de laatste kilometer. Ik koos het wiel van Mark Cavendish. Het was wringen geblazen. Het wegdek was nat en dat zorgde er mede voor dat enkele renners onderuit gingen. Ik kon nog net op tijd in de remmen knijpen en er voor zorgen dat ik zelf niet viel. Helaas verdwenen de sprintkansen na dit voorval direct als sneeuw voor de zon. De doelstelling voor vandaag was om de trui te verdedigen. Maar het allerbelangrijkste blijft om onnodige risico’s te vermijden. Met het oog op wat nog komen gaat, ben ik blij dat ik heelhuids aan de finish ben gekomen”, sluit Van Aert af.

"Uiteindelijk tellen we onze zegeningen en overheerst de opluchting over het feit dat Wout ongedeerd is."

Jan Boven

Ploegleider Jan Boven houdt gemengde gevoelens over aan de rit. “Het is nooit leuk om een leiderstrui te verliezen. De gehele dag verliep de koerssituatie volgens plan. De finale verliep uiteindelijk chaotisch. We hadden ons huiswerk vooraf goed gedaan. We wisten dat er enkele gevaarlijke bochten in het parcours zaten. Jammer genoeg schuift er in de laatste bocht een renner onderuit, waardoor Wout kansloos is in de sprint. Uiteindelijk tellen we onze zegeningen en overheerst de opluchting over het feit dat Wout ongedeerd is.”

 / 

Gerelateerde updates