Shop
Titelverdediger Roest leidt na zege op 5000 meter klassement bij WK allround

Titelverdediger Roest leidt na zege op 5000 meter klassement bij WK allround

Patrick Roest ligt halverwege het WK allround op koers om voor het derde jaar op rij wereldkampioen allround te worden. De regerend kampioen gaat dankzij een sterke 5000 meter aan de leiding in het algemeen klassement. Ploeggenoot Kjeld Nuis won bij het WK sprint de afsluitende en tevens tweede 1000 meter.

Roest snelde op de vijf kilometer naar een knappe tijd van 6.14,35. Daarmee was hij veruit de snelste, want de Noor Sverre Lunde Pedersen eindigde op meer dan vijf seconden als tweede (6.19,40). Jordan Belchos uit Canada completeerde het podium in 6.20,76. Sven Kramer, ploeggenoot van Roest, werd negende (6.25,54) en besloot zich later af te melden voor de tweede dag.

Eerder op de dag was Roest als zevende geëindigd op de 500 meter. Met een tijd van 36,52 finishte hij 0,35 seconde van winnaar Seitaro Ichinohe uit Japan (36,17). Kramer was op de kortste sprintafstand negentiende geworden (37,49). Na twee afstanden heeft Roest op de 1500 meter nu een voorsprong van meer dan een seconde (1,07) op Pedersen.

"Het is een heel prettig gevoel om hier weer op de eerste plek te staan. Dit resultaat geeft zelfvertrouwen, maar het is ook ergens een opluchting, aangezien het de laatste twee keer niet zo goed ging." Met die laatste opmerking doelde Roest op zijn prestaties bij de WK afstanden in Salt Lake City.

"Ik houd een goed gevoel over aan de eerste dag van het WK allround. Mijn 500 meter was niet geweldig. Ik had een paar kleine foutjes, maar ik ben vooral blij dat ik het weer goed heb weten te maken op de 5000 meter. Het is fijn om een kleine voorsprong te hebben op Sverre, maar ik denk dat we na de 1500 meter meer zullen weten."

"Ik baal ervan dat ik moet afmelden, maar het is allemaal even teveel", aldus Kramer, die kampt met vervelende privéomstandigheden. "Het is een heftige tijd. De sportman in mij denkt: het kan wel, maar dat was vandaag helaas niet het geval. Dat is soms moeilijk te accepteren, maar het hoort erbij."

Nuis sluit teleurstellend WK sprint af met zege op 1000 meter

Nuis sloot eerder op zaterdag een teleurstellend WK sprint nog enigszins goed af door de afsluitende 1000 meter te winnen. Met 1.08,38 bleef hij een tiende boven het baanrecord dat vrijdag door de Japanner Tatsuya Shinhama was gereden. Nuis eindigde uiteindelijk als zevende in het algemeen klassement, dat werd gewonnen door Shinhama.

"Voor een zevende plek kom je niet naar Hamar, dus daar baal ik van", zei Nuis, die voor het eerst sinds 2015 niet op het podium eindigde. "Mijn doel was om hier voor een podiumplek te gaan, maar het is een toernooi geworden met pieken en dalen. Toch is het fijn om het toernooi af te sluiten op het hoogste treetje."

Team Jumbo-Visma-rijdster Antoinette de Jong staat halverwege het WK allround op een vierde plaats. De 24-jarige Friezin eindigde op de 500 meter als twaalfde (39,39) en op de drie kilometer als vijfde (4.03,40). De Jong begint de derde afstand, de 1500 meter, met een achterstand van 1,69 seconde op leidster Ireen Wüst.

Gerelateerde updates