Shop
Tijdverlies Kruijswijk in ouverture Giro door onvoorziene windverandering

Tijdverlies Kruijswijk in ouverture Giro door onvoorziene windverandering

Team Jumbo-Visma kijkt met gemengde gevoelens terug op de openingstijdrit van de Giro. De 15,1 kilometer lange tijdrit van Monreale naar Palermo zorgde meteen voor grote verschillen tussen sommige klassementsrenners. De gedraaide wind was daar een bepalende factor in. Ook kopman Steven Kruijswijk had hier mee te maken. Tobias Foss gaf zijn visitekaartje af door de race tegen de klok als vijfde te eindigen.

Op het Italiaanse eiland Sicilië zorgde de verraderlijke wind voor aparte taferelen. Halverwege de tijdrit draaide de wind van richting, waardoor de latere starters, onder wie veel klassementsrenners, geen toptijd meer konden neerzetten. De kersverse wereldkampioen tijdrijden Flilipo Ganna won in zijn thuisland en mag de eerste roze trui aantrekken.

Ploegleider Addy Engels zag de wind veranderen. “We hebben bewust gekozen om Steven later te laten starten. We wisten dat de hevige rukwinden later in de middag zouden afnemen. Achteraf is het de verkeerde keuze geweest. Dat de wind nog zó zou draaien, was niet verwacht. Steven reed een degelijke tijdrit. Er is geen man overboord.”

"We weten wat ons nu te doen staat."

Steven Kruijswijk

Kruijswijk was na afloop ook verbaasd over de gedraaide wind. “De richting van de wind was heel anders dan tijdens de verkenning. Het was echt werken om de juiste snelheid te halen. Ik finish in de buurt van veel andere klassementsmannen. Ik had er dus niet als enige mee te maken. Het is zonde dat ik veel tijd heb verloren op met name Geraint Thomas, maar er komen nog genoeg kansen voor ons aan. We weten wat ons nu te doen staat.”

Engels gaf grote-rondedebutant Foss de complimenten voor zijn knappe vijfde plaats. “Het is een fantastisch debuut in een grote ronde voor hem. Vijfde eindigen in zo’n tijdrit vind ik bijzonder knap. Het is echt een goede prestatie.”

 / 

Gerelateerde updates