Shop
‘Thuis’ in Tignes gaat Team Jumbo-Visma welverdiende rustdag in

‘Thuis’ in Tignes gaat Team Jumbo-Visma welverdiende rustdag in

Daags voor de eerste rustdag is Jonas Vingegaard de nieuwe nummer vier in het klassement. De jonge Deen van Team Jumbo-Visma eindigde na een loodzware en doorregende bergetappe op een knappe zevende plaats. Wout van Aert liet het peloton al vroeg in de etappe begaan en richt zich de komende weken op andere doelen.

In de tweede Alpenrit trok Sepp Kuss weer ten aanval. Hij was niet de enige, want er scheidde zich bijna een half peloton aan aanvallers af. Op het einde kon hij zodoende Vingegaard nog de nodige hulp bieden. De dagwinst ging naar Ben O’Connor, die een solo vanuit de vroege vlucht sterk afrondde.

Op de klim naar Tignes volgde Vingegaard, de gelegenheidsdrager van de witte jongerentrui, de andere klassementsrenners goed en pareerde enkele aanvallen. Op een kleine halve minuut van de drager van de gele trui, Tadej Pogacar, kwam Vingegaard met een aantal andere klassementsrenners over de streep.

"Ik kijk met vertrouwen vooruit en we hebben de knop omgezet"

Richard Plugge

Richard Plugge maakt aan de vooravond van de eerste rustdag de tussenbalans op. “Ik kijk door het uitvallen van Primoz en Robert met verdriet terug op de eerste week. We zijn een superknecht en onze kopman verloren. Dat is heel pijnlijk.”

Daar staat tegenover dat met Vingegaard een talent is opgestaan. “Het is heel mooi om Jonas zo aan het werk te zien. Hij houdt zich gewoon staande in het geweld tussen de grote mannen. Het zegt dat we goed bezig zijn met het oog de toekomst. In de Giro zag je dat bijvoorbeeld ook al met Tobias Foss gebeuren. We moeten ook reëel blijven. Het is pas zijn tweede grote ronde en Jonas is nog jong. Hij moet hier veel leren en genieten waar en wanneer het kan”, zegt de ploegdirecteur resoluut.

“Ik kijk met vertrouwen vooruit en we hebben de knop omgezet”, vervolgt Plugge. “We gaan proberen zoveel mogelijk in de prijzen te rijden en zo hoog mogelijk te eindigen in het klassement. Bovendien hebben we een sterk blok om het klassement van Jonas tot een goed einde te brengen. Onszelf tonen aan de wereld is waar we voor gekomen zijn en daar gaan we nog steeds voor.”

Achter de schermen werkt Plugge ook verder aan een nieuw plan ter bevordering van de veiligheid. “Er zijn nog altijd goede gesprekken gaande met alle betrokkenen. Dat zei ik vorig jaar ook, maar het proces kost tijd en heeft bovendien vertraging opgelopen. Dat is spijtig, maar iedereen heeft het belang nu wel weer ingezien. Het moet radicaal en zeer urgent anders. We komen, in samenwerking met meerdere partijen, met een plan waar iedereen achter kan staan. Het is te hopen dat dat plan volgend jaar geïmplementeerd kan worden.”

 / 

Gerelateerde updates