Krol opgelucht en blij na derde nationale titel op 1500 meter, primeur voor Huizinga

Thomas Krol tekende zaterdagmiddag tijdens de tweede dag van de Daikin NK afstanden in Thialf voor zijn derde nationale titel op rij op de 1500 meter. Dat lijkt vanzelfsprekender dan het was voor de 29-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma. Krol werd geplaagd door twijfels na een wat moeizame aanloop richting de NK, maar op het moment dat het moest, stond hij er wél. Net als Chris Huizinga trouwens, die een mooie derde plaats in de wacht sleepte en daarmee voor het eerst een medaille bemachtigde op de NK afstanden.

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Krol zou je zeggen na de reeks die hij de afgelopen seizoenen neerzette. En tot een paar weken voor de NK was dat ook zo, maar in Thialf werd de wereldkampioen geplaagd door twijfels. "Ik reed de afgelopen weken gewoon slecht en daar was ik best onzeker over", bekende Krol. "Het ging technisch niet zoals ik wilde en ik liep in Inzell ook nog eens een virusje op, waardoor ik een paar dagen niet fit was. Zelfs vorig weekend reed ik nog een slechte trainingswedstrijd. Dat is mentaal gewoon lastig."

Waarom hij van een man vol vertrouwen ineens transformeerde in een twijfelaar, daar kon Krol eigenlijk best goed de vinger op leggen. "Vorige zomer reed ik elke fietstest aan flarden met persoonlijke records. Dat was zó absurd dat ik niet nog eens zo'n progressie kon verwachten. Maar afgelopen zomer reed ik voor mijn gevoel mindere fietstesten, die ik automatisch associeerde met minder hard schaatsen. Terwijl die testen eigenlijk nog steeds gewoon heel goed waren, maar minder spectaculair dan een jaar eerder. En dan rijd ik in het begin van het seizoen altijd technisch nog een beetje op twee benen door een stijve rechterheup, maar daar had ik twee dagen voor de NK ineens ook geen last meer van. En dan toch twijfels."

Krol voelde wel dat de vorm groeiende was. "Dat merkte ik afgelopen week echt, maar hoe het vandaag zou zijn, was een vraagteken. Het was nog niet top, maar ik heb wel laten zien de weg naar boven weer te hebben gevonden. Daarom ben ik nu superblij en ook echt opgelucht dat ik de titel pak."

Dat deed Krol in de laatste rit, waar even eerder Kjeld Nuis een scherpe tijd had gezet. Krol bleef met 1.44,27 precies 26 honderdsten onder de tijd van Nuis en kroonde zich zo voor de derde keer achter elkaar tot koning van de schaatsmijl. "Als ik mijn kop erbij houd en technisch goed schaats, ben ik de beste van iedereen. Het is alleen lastig dat te zeggen als je de afgelopen weken klote hebt geschaatst."

Huizinga zorgt met bronzen medaille voor primeur

Huizinga was misschien wel dé sensatie van deze 1500 meter. Zijn derde plaats tussen de grote mannen van de mijl was opmerkelijk, zijn tijd van 1.45,27 uitstekend en zelfs sneller dan hij ooit was in Thialf. "Ik zit er nu al twee jaar heel dichtbij op de 1500 meter, maar kom toch elke keer weg met een zesde, zevende of zelfs achtste plaats op een paar tienden van de plaatsen voor de World Cup. Dan denk je elke keer: shit, weer net niet. Maar nu maak ik ineens wel die sprong, word ik zelfs meteen derde en ook nog eens met een goede tijd. Inderdaad was ik alleen in Calgary een keer sneller, maar dat is natuurlijk wel hoogland. Met de tijd ben ik heel blij, en de derde plaats verrast mij ook."

Huizinga merkt op dat hij zowel technisch als fysiek stappen heeft gemaakt. "Daar heeft deze prestatie zeker wel mee te maken. Technisch reed ik hier ook weer goed en fysiek ben ik echt sterker geworden."

Als beloning mag hij straks de wereldbekers rijden. "Ja, dat is echt heel fijn. Gisteren baalde ik nog wel omdat ik op de vijf kilometer relatief ver achter die jongens zat. Ik werd elfde, maar zat wel binnen vijf seconden van de plaatsen voor de wereldbeker. Toen werd ik vanmorgen ook nog eens wakker met een volle neus en een volle strot. Niet ideaal. Dan moet je je kop leegmaken en kun je niks anders doen dan gewoon hard rijden. Aan de start staan, ogen dicht en gáán. Dan is het prettig dat ik die 1500 meter nu goed onder controle heb. Tactisch reed ik ook goed. Alles klopte gewoon."

Ontevreden Roest dankzij vierde plaats wel naar World Cups

Bij Patrick Roest, ploeggenoot van Krol en Huizinga, was er na zijn vierde plaats op de mijl een beetje sprake van berusting. "Ik heb me geplaatst, maar was ver van de vorm en de tijd die ik wil rijden", stelde Roest vast. "Daar baal ik van. Ook met het oog op gisteren, toen het ook net niet goed genoeg was allemaal."

Hij realiseert zich dat dit wel een beetje het verhaal is van zijn weekend. "Ja, het is gewoon nog niet goed genoeg. Misschien wordt het nog iets beter, maar ik heb wel het gevoel dat flinke stappen moet zetten om de vorm te halen die ik wil hebben. Is dat verontrustend? Nee, dat nog niet, maar het is vooral vervelend, omdat ik nu ook al hard wil rijden en dat niet lukt."

In zijn rit tegen ploeggenoot Krol was die al snel ver weg, waardoor Roest nauwelijks iets had aan zijn opponent. "Dat is niks nieuws voor mij. Ik rijd wel vaker tegen Thomas of Kjeld en dan is het een kwestie van je eigen rit rijden en hopen dat je tegen het einde iets dichterbij komt. Ik heb Nuis ook weleens in de laatste ronde gepakt, dat is mooi racen. Maar dat zat er nu echt niet in."

Dan zou het voor Roest een weekend kunnen worden waarin hij niet de prijzen pakt waarop hij hoopte, maar zich tevreden moet stellen met plaatsing voor de wereldbeker. "Daar lijkt het wel op. Dat wil je natuurlijk niet, maar zo is het op dit moment wel. Ik moet zorgen dat ik in december echt in topvorm ben. Dat is nu nog geen noodzaak, maar dan wel."

Achter Roest kwam Marcel Bosker tot een zevende plaats in 1.45,40. Tijmen Snel zat daar een plaats achter met 1.45,95, terwijl Serge Yoro in 1.46,41 naar de tiende plek reed. Jordy van Workum vond zichzelf terug op plaats dertien (1.46,95).

Tekst: Eric Korver
Foto's: Stephan Tellier