Shop
Teleurstelling overheerst bij zilveren Roest na mislopen titel op 5000 meter

Teleurstelling overheerst bij zilveren Roest na mislopen titel op 5000 meter

Het ene zilver is het andere niet. Patrick Roest was in ieder geval niet blij met de plak om zijn nek. De rijder van Team Jumbo-Visma was vrijdagavond naar Thialf gekomen om de nationale titel te pakken op de vijf kilometer, maar die moest hij in een rechtstreekse confrontatie aan rivaal Jorrit Bergsma laten.

Roest liet de klok stilstaan op 6.10,84. Niet beroerd, maar ook niet wat hij zelf voor ogen had. "Het liefst had ik hier vandaag een 6.07 gereden, maar ik moet uiteindelijk hiermee genoegen nemen. Misschien had er iets meer ingezeten, maar Bergsma was gewoon de sterkste vandaag." Die constatering kon de pijn bij Roest nauwelijks verzachten. "Ik sta hier toch vooral te balen, want ik rijd altijd om te winnen en dat lukte niet."

De 25-jarige allrounder deed op zich ook niet heel veel fout, maar ontmoette een opponent die in betere doen was. "Je weet dat hij eraan komt en ik probeerde hem ook op te vangen, maar hij kwam zo hard onderdoor dat ik meteen wist dat het lastig werd. Dan probeer je er nog wel alles uit te halen, maar ik kon niet meer bij hem komen."

De balans was daardoor snel opgemaakt: tweede plaats, plaatsing voor de World Cup, en dóór, zou je zeggen. "Maar het is wel een NK en je wilt die titel, dan is het zonde dat het niet lukt. Maar ik word inderdaad alsnog tweede, en ik plaats me. Dan kan ik in de World Cups een betere vorm zoeken, want uiteindelijk moet het in december echt gebeuren."

Kramer moet genoegen nemen met plek vijf

Drie plaatsen verder stond de naam van Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Sven Kramer, die kwam tot de vijfde stek in 6.16,50. Niet naar tevredenheid, daar was Kramer heel helder over. "Het was niet superslecht, maar niet zoals in de afgelopen trainingswedstrijden. Feit is dat het beter moet", oordeelde de Fries. Hij verslikte zich twee keer tijdens de rit, vervolgde hij.

"Daardoor moest ik twee keer terug vanuit een dertiger naar een lage 29'er. Daar verlies je eigenlijk de rit en dus een derde plek. Dan ben je ineens zomaar vijfde. Daarmee plaats je je nog en dat is het voornaamste doel. Maar dat neemt niet weg dat Bergsma en Roest veel harder rijden. Dat moet veel beter, anders is het niet goed genoeg."

Dat 'verslikken' lichtte Kramer nog even toe. "Ik kwam twee keer niet goed op de kruising. Maar ik was ook niet in charge in die rit. Dat is niet goed en dat neem ik mezelf kwalijk. Waar dat precies aan ligt, tja, het is te kort dag om dat uit te vissen."

Maar Kramer erkende ook dat hij voor zijn gevoel al verder is dan hij nu in Thialf liet zien. "Ja, zeker. Ik sta hier ook niet met veel zorgen. Natuurlijk weet ik dat het beter moet, maar met een iets betere rit sta ik al derde. Is ook niet waar je moet zijn en dat gat met Bergsma is ook te groot." In de World Cups zal Kramer - bij definitieve plaatsing - moeten starten in de B-groep. Lachend: "Dat is dan misschien mijn niveau nu, haha."

Marcel Bosker deed het ook prima. Hij legde beslag op de vierde plaats in 6.15,35. Kars Jansman kwam tot plaats acht in 6.18,63, terwijl Chris Huizinga als elfde in de uitslag stond met een tijd van 6.21,54. Beau Snellink vond zijn naam terug op plaats dertien (6.22,36), Jordy van Workum eindigde daar één plaats onder met een persoonlijk record van 6.25,77 (was 6.28,79). Harm Visser van de marathonploeg, die ook een PR noteerde, sloot af op plaats achttien: 6.34,48 (was 6.41,32).

Tekst: Eric Korver
Foto's: Orange Pictures + Stephan Tellier

Gerelateerde updates