Teleurstelling bij Achtereekte na brons op vijf kilometer

Brons en een ticket voor de World Cup op de 5000 meter konden Carlijn Achtereekte niet vrolijk stemmen. De teleurstelling overheerst, bekende de schaatsster van Team Jumbo-Visma. "Ik krijg er niet uit wat momenteel in mijn lijf zit en dat frustreert."

Achtereekte was openhartig nadat ze in 7.00,50 die vijf kilometer had afgesloten. Haar lijf, bekende ze, was niet eens het probleem. "Fysiek ben ik hartstikke goed. Maar op de een of andere manier doe ik in de wedstrijden iets anders dan in de training. Ik heb het gevoel dat ik een beetje op slot zit als ik rijd. Daar had ik vorig jaar ook een beetje last van, maar toen kwam ik vanuit een heel andere route. Nu is dat nergens voor nodig. De baan is hetzelfde, gewoon linksaf en vierhonderd meter. Alleen maak ik het te belangrijk in plaats van gewoon te doen waar ik altijd goed in ben.’’

Het mentale aspect krijgt op die momenten de overhand boven fysiek geeft Achtereekte toe. "Ik moet mezelf er de hele tijd bij roepen, ga niet vanuit mijn kracht rijden. In sommige ritjes doe ik dat wel, maar ik dwaal gewoon de hele tijd af. Het is zaak dat weer goed te krijgen. Ik moet mijn lijf laten spreken en niet mijn hoofd."

Dat heeft niet eens zozeer te maken met de druk van een olympisch seizoen. "Ik ben heel perfectionistisch, leg de lat altijd heel hoog. Dat mag, die capaciteiten heb ik ook. Ik loop lang mee, laat heel goede dingen zien in de trainingen, en dan mag je iets verwachten. Ik zei net nog dat ik 7.00 nog rijd met mijn pyjama aan, puur op karakter en fysieke kwaliteiten. Het is ver boven wat de goede Carlijn kan."

Ze weet wat ze kan, maar dat ook vertalen op het ijs is soms ook de puzzel van schaatsen, vervolgt Achtereekte. "Ik moet nu ook niet in paniek raken en dat doe ik zeker niet. Dit zijn op dit moment de feiten. Ik kan het wel mooier maken dan het is, maar het is gewoon niet goed genoeg."

Dan kun je altijd nog stellen dat dat zich beter nu kan voordoen dan in een latere fase van het seizoen. "Jac Orie zei al: 'Carlijn moet eerst door drie stronthobbels heen, en dan komt het.' Dat heb ik vaker. Daar moet ik even doorheen. Gelukkig heb ik nu de tickets voor de wereldbeker binnen, kan ik internationaal de strijd aangaan en dit van mezelf afrijden."

In de World Cup is sprake van een heel andere spanning, die Achtereekte veel beter kan verteren dan de lading op plaatsingswedstrijden in eigen land, waar het missen van tickets als een soort zwaard van Damocles boven hangt. "Ik maak dat soms zó belangrijk dat ik juist daardoor ga rijden met een lijf dat op slot zit. Terwijl ik met mijn kwaliteiten me veel makkelijker daartussen moet kunnen rijden. Maar ja, als het startschot klinkt moet ik dat wel zelf boven zien te krijgen. Dat is op dit moment de realiteit en daar moet ik zelf mee aan de slag."

Achter Achtereekte verzekerde ook Joy Beune zich van een startbewijs voor de wereldbeker. Beune eindigde op een vierde plaats met een tijd van 7.01,91. Reina Anema moest genoegen nemen met plaats negen. Zij noteerde 7.05,63.