Shop
Teleurgestelde Roest na negende plek op 10.000 meter: 'Er is werk aan de winkel'

Teleurgestelde Roest na negende plek op 10.000 meter: 'Er is werk aan de winkel'

Voor Patrick Roest is de 10.000 meter in Noorwegen uitgelopen op een grote teleurstelling. De drievoudig wereldkampioen allround moest bij de World Cup in Stavanger genoegen nemen met een negende plek op de langste afstand.

De tien kilometer werd zaterdagmiddag met overmacht gewonnen door Nils van der Poel. De Zweed noteerde een baanrecord van 12.38,92 en eindigde daarmee ruim voor zijn concurrenten. Roest finishte uiteindelijk ruim dertig seconden achter de winnaar in 13.15,08. Jorrit Bergsma (12.56,08) en de Canadees Ted-Jan Bloemen (13.00,23) completeerden het podium.

"Dit was een zware race, zeker ook mentaal", gaf Roest na afloop toe. "Je weet dat je harder moet en kan rijden, maar als het er niet uitkomt, dan is dat onwijs zuur. In de trainingen rijd ik lekker rond, dus ik vind het lastig om te zeggen wat er precies misgaat. Na de race hebben we direct lactaat geprikt. De waarde was sky high, dus Jac (Orie, red.) vond het ook niet zo gek dat ik het tempo niet vol kon houden."

De schaatser van Team Jumbo-Visma had zaterdagmiddag snel door dat het niet zijn dag ging worden in de Sørmarka Arena. "Na vijf rondjes wist ik al genoeg. Ik begon steady en zeker niet te gek, maar als snel dacht ik: ik ga deze rondetijden niet kunnen volhouden. Tegen beter weten in blijf je proberen, maar de souplesse ontbrak. Ik gleed niet makkelijk over het ijs."

 / 

Terugknokken

Hoewel de teleurstelling bij Roest na afloop groot was, weigert hij de handdoek in de ring te gooien. "Uiteraard baart dit me zorgen. Het gat met Bloemen is groot, maar met Van der Poel al helemaal gigantisch. Dit is een klap, maar er is nog geen man overboord. Ik heb in het verleden vaker te maken gehad met tegenslag. Steeds heb ik laten zien dat ik mezelf terug kan knokken. Daar ga ik nu wederom alles aan doen."

"Ik heb met veel bewondering naar de race van Van der Poel zitten kijken. Hij is momenteel een klasse apart. Toch moet ik naar mezelf blijven kijken, mijn eigen topvorm eerst zien terug te vinden en dan zullen we zien wat het waard is. Het is nu vooral zaak om te trainen en ervoor te zorgen dat ik met goede vorm aan de start van het olympisch kwalificatietoernooi sta."

In de B-groep van de 10.000 meter maakte Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Kars Jansman aan het eind van de ochtend indruk door met een tijd van 13.10,07 tweede te worden. Marcel Bosker werd zevende in 13.18,44.

 / 

Verbij moet genoegen nemen met achtste plek op eerste 500 meter

Kai Verbij eindigde bij de eerste afstand van de dag, de 500 meter, als achtste. De 27-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma noteerde als enige Nederlander een tijd van onder de 35 seconden: 34,98. Ploeggenoot Dai Dai N'tab, de regerend winnaar van het World Cup-klassement op de 500 meter, viel tegen. Hij klokte, na één keer vals te zijn gestart, een tijd van 35,06. Merijn Scheperkamp van de opleidingsploeg werd achttiende in 35,24.

 / 

Yoro valt bij onderdeel Team Sprint

Het onderdeel Team Sprint is voor de Nederlandse mannen uitgelopen op een teleurstelling. De ploeg van bondscoach Jan Coopmans, bestaande uit Stefan Westenbroek, Serge Yoro (opleidingsploeg Team Jumbo-Visma) en Tijmen Snel (Team Jumbo-Visma), wist geen tijd te noteren, aangezien Yoro in het tweede rondje onderuit ging.

Gerelateerde updates