Shop
Team Jumbo-Visma verovert vijf tickets op langste afstanden

Team Jumbo-Visma verovert vijf tickets op langste afstanden

Team Jumbo-Visma is de derde dag van het World Cup Kwalificatietoernooi uitstekend begonnen. Op de langste afstanden (de 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen) veroverde de ploeg van coach Jac Orie maar liefst vijf startbewijzen voor het wereldbekercircuit.

Bij de mannen grepen Jorrit Bergsma, Beau Snellink, Kars Jansman en Mats Stoltenborg een startbewijs voor de World Cups, die over twee weken in Stavanger van start gaan. Voor Stoltenborg was dat de eerste keer dat hij zich individueel plaatste voor een internationale wedstrijd. De marathonschaatser van Team Jumbo-Visma klokte in de tweede rit een tijd van 13.01,83 en hoefde daarmee alleen Patrick Roest en Bergsma voor zich te dulden.

"Eerlijk gezegd had ik er wel een beetje op gerekend, maar dat ik derde word, vind ik best bijzonder", aldus Stoltenborg. De 30-jarige Hoofddorper reed een tiende van een seconde boven zijn persoonlijk record en wist dat een plek bij de beste vijf binnen handbereik lag. "Ik laat al zeven jaar een heel stabiel niveau zien, maar nu zit ik een keer aan de goede kant van de streep. Om het Jorrit en Patrick lastig te maken, zal ik nog een grote stap moeten maken."

Of Stoltenborg zijn verworven World Cup-ticket gaat benutten, is echter nog de vraag. Aangezien hij deel uitmaakt van het marathonteam, twijfelt hij of hij de marathons moet overslaan ten koste van een World Cup halverwege december in Calgary. "Dat is zeker een dilemma. Een 10 kilometer in Calgary is niet iets wat je vaak meemaakt, maar aan de andere kant heb ik het al een keer ervaren. Zes jaar geleden reed ik namelijk een World Cup in Astana."

Het hoofddoel van Stoltenborg dit seizoen is het NK Marathon op 1 januari, die twee weken na de World Cup in Calgary plaatsvindt. "Wij doen het langebaanschaatsen eigenlijk als een bijgerecht. Als het goed gaat, geeft het zoveel voldoening, maar het geeft van tevoren ook veel stress. Bij het marathonschaatsen heb ik ook vóóraf veel plezier. Het is veel meer een spel en daar ben ik voor gemaakt. Dat vind ik uiteindelijk het mooiste wat er is."

Conijn pakt tweede ticket

Bij de vrouwen sleepte Merel Conijn een startbewijs in de wacht. De jongeling reed op de 5 kilometer voor de tweede keer in haar carrière onder de zeven minuten (6.58,83), waardoor ze zich als derde plaatste voor de World Cups. Voor Conijn, die enkele weken geleden het coronavirus onder de leden had, pakte het weekend zo toch nog succesvol uit. "Ik ging er zonder verwachtingen in, dus dan is het mooi als je het zo kan afsluiten", zei een opgeluchte Conijn.

In haar rit tegen Sanne in 't Hof moest het weliswaar uit haar tenen komen, maar dankzij een sterk slot slaagde ze erin om een tijd onder de zeven minuten te rijden. Het was voor Conijn nog maar de derde keer in haar carrière dat ze dat voor elkaar kreeg. "Het was een pittige rit. In het begin ging het heel gelijk op, maar op een gegeven moment kruiste ze telkens voorlangs. Op het eind was het gat net iets te groot om te dichten."

Het mocht de pret niet drukken voor Conijn, die half december in Calgary de enige 5 kilometer in de World Cup mag rijden. Dat ze zich na een moeizame aanloop überhaupt voor de World Cups zou plaatsen, had Conijn twee weken geleden niet meer gedacht. "Gelukkig was ik net op tijd hersteld. Daar ben ik heel blij mee en heel dankbaar voor."

Gerelateerde updates