Shop
Team Jumbo-Visma verovert vijf nationale titels en 23 World Cup-tickets

Team Jumbo-Visma verovert vijf nationale titels en 23 World Cup-tickets

Team Jumbo-Visma heeft een succesvol weekend achter de rug. De ploeg van coach Jac Orie bemachtigde bij de Daikin NK afstanden maar liefst vijf nationale titels. Daarnaast werd er zowel vier keer zilver als brons gewonnen. In totaal werden er 23 World Cup-tickets in de wacht gesleept.

Naast de nationale titels vormden die startbewijzen voor de eerste World Cup-cyclus de belangrijkste prijzen in Thialf. Wie in de eerste helft van het seizoen de internationale competitie misloopt, staat meteen op achterstand als het gaat om de verdeling van de olympische plekken. In dat opzicht was die plaatsing uiteindelijk voor veel rijders zelfs belangrijker dan een eventuele medaille.

Team Jumbo-Visma boerde in beide opzichten goed. Kai Verbij was het goudhaantje van de ploeg, met een bijzondere dubbel op de 500 en 1000 meter. "Het is beter gegaan dan ik had verwacht, dus dat is positief", vertelde Verbij, die niettemin kritisch bleef. "Ik ben niet heel gauw blij. Wel met de titels, maar de vorm moet echt beter. Zeker op de 500 meter, maar ook op de 1000 meter nog wel iets. Je wilt uiteindelijk met een beetje zekerheid kunnen winnen, dus niet met een paar duizendsten. Dan moet het rapper."

Thomas Krol trok de lijn van Verbij door met winst op de 1500 meter, plus plaatsing op de kilometer. "Ik voel toch vooral opluchting", bekende hij. "Ik was de laatste weken onzeker over mijn vorm, had lichte twijfels over hoe ik ervoor zou staan. Gelukkig was ik op het juiste moment fit. Het was nog niet top, maar ik ben heel blij met de vorm die er nu is. Die kan ik de komende weken uitbouwen."

Goud was er ook voor Antoinette de Jong, die de beste was op de 1500 meter. Zij plaatste zich daarnaast ook op de 1000 en 3000 meter. Over die laatste afstand was ze nog niet tevreden. "Daar moet ik me wat te veel inhouden omdat ik wat sneller ben geworden. Op de 1500 meter kan ik mijn kracht helemaal kwijt, maar op de drie en vijf kilometer werkt dat niet. Daar moet ik mee aan de slag."

De vijfde gouden plak was voor marathonschaatser Bart Hoolwerf, die de Mass Start won. In een zinderende eindsprint was hij iedereen te snel af. "Voor mij een heel belangrijke zege", stelde hij. "Ik wilde vandaag echt mijn benen laten spreken en dat heb ik gedaan. Ik hoop dat dit voldoende is om een kans te krijgen in de wereldbekers."

Patrick Roest moest zich tevredenstellen met drie startbewijzen: op de 1500, 5000 en 10000 meter. Titels verdiende hij niet en dat stak. "Maar meer zat er dit weekend blijkbaar niet in. Al heb ik het idee op de tien kilometer een stap te hebben gezet. Met de manier waarop ik die reed kan ik ook op de vijf kilometer stappen maken. Over de 1500 meter was ik echt niet tevreden. Die had echt beter gekund. Maar gelukkig hebben we nu tijd om aan de vorm te werken."

Carlijn Achtereekte, de regerend olympisch kampioene op de drie kilometer, veroverde naast bronzen medailles op de drie en vijf kilometer ook startbewijzen op die afstanden. Tevreden was ze zeker niet. "Ik stel tickets veilig, pak twee medailles en dan is het inpakken en wegwezen. Dat is de realiteit. Dit zet me op scherp, hier leer ik van en dit geeft alleen maar meer motivatie."

De verrassing van het toernooi? Misschien wel de jonge Merijn Scheperkamp. De jongeling van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma verliet Thialf met startbewijzen voor de World Cup op de 500 en 1000 meter. "Ik heb nu de aansluiting met de top gevonden. Dat is voor mij de belangrijkste conclusie."

Medailles en World Cup-tickets

Goud (5):
Kai Verbij (500 en 1000 meter)
Thomas Krol (1500 meter)
Antoinette de Jong (1500 meter)
Bart Hoolwerf (Mass Start)

Zilver (4):
Dai Dai N’tab (500 meter)
Antoinette de Jong (1500 meter)
Patrick Roest (5000 en 10.000 meter)

Brons (4):
Krol (1000 meter)
Chris Huizinga (1500 meter)
Carlijn Achtereekte (3000 en 5000 meter)

World Cup-tickets (mannen):
500 meter: Verbij, N’tab en Merijn Scheperkamp
1000 meter: Verbij, Krol en Scheperkamp
1500 meter: Krol, Chris Huizinga en Patrick Roest
5000 meter: Roest, Marcel Bosker en Sven Kramer
10.000 meter: Roest, Bosker en Kramer

World Cup-tickets (vrouwen):
500 meter: -
1000 meter: Antoinette de Jong
1500 meter: De Jong
3000 meter: De Jong, Carlijn Achtereekte en Joy Beune
5000 meter: De Jong, Achtereekte en Beune

Tekst: Eric Korver

Gerelateerde updates