Profiel
Team Jumbo-Visma verovert maar liefst dertien WK-tickets bij WKKT in Thialf

Team Jumbo-Visma verovert maar liefst dertien WK-tickets bij WKKT in Thialf

Team Jumbo-Visma heeft een zeer succesvol WK Kwalificatie Toernooi achter de rug. De ploeg van coach Jac Orie bemachtigde tijdens het toernooi in Thialf maar liefst dertien tickets voor de WK afstanden en zestien startbewijzen voor de World Cups. Daarnaast werden er zes afstanden gewonnen en reden Patrick Roest (2x) en Antoinette de Jong een baanrecord.

Roest sloot het WKKT maandagmiddag in stijl af door in een Nederlands record de 10.000 meter op zijn naam te schrijven: 12.35,20. Daarmee verbeterde hij ook ruim zijn baanrecord in Thialf, dat hij eind 2019 had neergezet (12.42,97). Tot maandag was het Nederlands record op de langste afstand in handen van Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Sven Kramer, die een jaar voor de Olympische Spelen 12.38,89 noteerde in Gangneung.

"We hebben er een mooie strijd van gemaakt", aldus Roest na zijn race tegen directe concurrent Jorrit Bergsma. "Ik denk dat we elkaar naar een hoger niveau hebben getild. Ik moest meegaan met Jorrit en de angst om kapot te gaan van me afschuiven. Dit record is ook te danken aan hem. De laatste drie rondjes heb ik een alles-of-niets-poging gedaan. Gelukkig lukte het."

Voor Roest betekende het zijn derde afstandzege van het toernooi. Op zaterdag had hij – ook in een baanrecord – de vijf kilometer gewonnen en zondagmiddag was hij verrassend de sterkste op de 1500 meter. De 25-jarige allrounder bemachtigde door zijn prestaties drie tickets voor de WK afstanden en twee startbewijzen voor de World Cups (1500 en 5000 meter). Door zijn Nederlandse titel was Roest al zeker van deelname aan het EK allround.

"Het was een heerlijk weekend. Ik ben blij dat ik alle tickets heb veroverd, maar ook het goede gevoel heb teruggevonden. Over het NK allround was ik niet helemaal tevreden. Ik hoop dat ik met deze vorm het seizoen af kan maken en nog mooie dingen kan laten zien", zei Roest.

Krol in razendsnelle tijd naar WK-ticket op 1000 meter

Thomas Krol maakte op de slotdag indruk op de 1000 meter. De 28-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma, die zondag Roest nog voor zich moest dulden op de schaatsmijl, snelde naar een razendsnelle tijd van 1.07,36. Daarmee verbeterde hij zijn eigen Thialf-PR met bijna een halve seconde (1.07,82).

Alleen ploeggenoot Kai Verbij, die zaterdag de 500 meter won, kon met 1.07,81 nog onder de 1.08 rijden en verzekerde zich, net als Krol, van een startbewijs voor het EK sprint. Voor dat toernooi was Hein Otterspeer door zijn Nederlandse sprinttitel al geplaatst.

De nationaal kampioen eindigde maandag – mede dankzij materiaalpech "schaats ging los" – als vierde op de 1000 meter (1.08,34). Daardoor mag hij niet naar de WK, maar wel naar de World Cups. Dai Dai N'tab werd vijfde (1.08,39) en gaat op de kilometer ook naar de wereldbekers, waarvoor hij zich zaterdag ook al plaatste op de kortste sprintafstand.

"Zo'n tijd verwacht je niet van tevoren", aldus een verbaasde Krol na afloop. "Vandaag waren het ook goede omstandigheden. Ik heb me opgeladen na de 1500 meter van gisteren en een supergoede tijd eruit geknald. De tickets voor de WK afstanden waren het hoofddoel dit weekend, maar het EK sprint is een geweldige bonus.”

Achtereekte na teleurstelling op 3000 meter wel naar WK op vijf kilometer

Carlijn Achtereekte, die zondagmiddag nog naast een WK-ticket had gegrepen op de door ploeggenote Antoinette de Jong gewonnen 3000 meter, wist zich maandag wel voor de WK afstanden te plaatsen op de vijf kilometer. De 30-jarige schaatsster van Team Jumbo-Visma hoefde met een tijd van 6.55,90 alleen winnares Irene Schouten voor zich te dulden: 6.51,45.

Na afloop overheerste dan ook de opluchting bij de regerend olympisch kampioene op de drie kilometer. "Ik zit aan de goede kant van de streep na de diepe teleurstelling van gisteren. Het was vandaag echt alles of niets, maar ik kan nog veel beter dan dit."

Tickets:
EK allround:
Antoinette de Jong, Joy Beune, Patrick Roest en Marcel Bosker

EK sprint:
Hein Otterspeer, Kai Verbij en Thomas Krol

WK afstanden:
500 meter (m):
Verbij en Dai Dai N’tab

1000 meter (m):
Verbij en Krol

1500 meter (m/v):
Roest, Krol en De Jong

3000 meter (v):
De Jong en Beune

5000 meter (m/v):
Roest, Kramer en Achtereekte

10.000 meter (m):
Roest

Gerelateerde updates