Shop
Team Jumbo-Visma verovert drie World Cup-tickets op 5 kilometer

Team Jumbo-Visma verovert drie World Cup-tickets op 5 kilometer

Met drie startbewijzen op de 5 kilometer is Team Jumbo-Visma succesvol aan het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen begonnen. Jorrit Bergsma, Beau Snellink en Kars Jansman reden zich vrijdagavond alle drie in de top vijf, waardoor ze zich kunnen opmaken voor de eerste World Cups.

De eerste serieuze krachtmeting van het seizoen leverde direct een mooie strijd op tussen Jorrit Bergsma en Patrick Roest. Bergsma, die sinds deze zomer deel uitmaakt van Team Jumbo-Visma, legde zijn concurrent het vuur na aan de schenen, maar kwam op de finish net tekort om Roest van de winst te houden. "Natuurlijk had ik hem het liefst gewonnen, maar dit is een prima tijd om het seizoen mee te beginnen", aldus een opgetogen Bergsma.

Zijn tijd (6.11,91, hij was slechts drie keer sneller in Thialf) gaf hem de bevestiging dat de nieuwe trainingsaanpak goed lijkt aan te slaan. "Voor de start was ik toch wel een beetje gespannen. Een eerste wedstrijd is altijd even aftasten en zeker als je een heel ander programma hebt gedraaid dan voorheen. Tijdens de trainingen voel je wel dat je er prima voor staat, maar het moet altijd nog maar even op het ijs gebeuren. Met dit resultaat kan ik zeker verder."

Snellink plaatste zich als de nummer drie voor de World Cups, die over twee weken in Stavanger worden afgetrapt. Dankzij een tijd van 6.19,37 mag hij voor het eerst in zijn carrière het World Cup-circuit in. "Het moest van ver komen, maar ik ben blij dat ik erbij zit", aldus de 21-jarige Snellink, die na afloop wel een beetje kritisch op zichzelf was. "Ik keek met een schuin oog naar de andere tijden, maar had gewoon bij mijn eigen rit moeten blijven."

"In het begin ging het best makkelijk, maar daarna liet ik me afleiden en ging ik heel zwaar rijden. Dat is wel een puntje om aan te werken." Snellink, die al eens een Team Pursuit reed in World Cup-verband, kijkt ernaar uit om zijn individuele World Cup-debuut te maken. "Het is fantastisch dat we met drie man kunnen doorbouwen richting de komende wedstrijden. Uiteindelijk is het ons doel om goed te zijn bij het NK en ons te plaatsen voor het WK, maar dit is alvast een fijn begin."

 / 

Net als Snellink verzekerde ook Jansman zich voor het eerst van een World Cup-ticket op de 5 kilometer. De 27-jarige rijder noteerde een tijd van 6.19,63 en eindigde daarmee op de vijfde plek. "Ik ben hier heel blij mee, dit geeft een boost van vertrouwen", glunderde Jansman. "Ik heb de afgelopen zomer keihard gewerkt en legde mezelf daarom ook wel wat druk op van: dit jaar moet het gebeuren."

"Het voorseizoen ging alleen nog niet denderend", gaat de langeafstandsspecialist verder. "Ik heb deze zomer wat aanpassingen gedaan aan m’n materiaal en dat bleek toch niet zo’n succes te zijn. Deze week ging ik weer terug naar het oude en hoewel ik vorige week een slechte generale beleefde, ging het vandaag gelukkig weer goed. Het scheelde zelfs niet veel of ik was derde geworden. Ja, dat geeft veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. Ik heb echt zin om door te bouwen."

Gerelateerde updates