Mijn profiel
Team Jumbo-Visma verovert drie World Cup-medailles op slotdag in Calgary

Team Jumbo-Visma verovert drie World Cup-medailles op slotdag in Calgary

Team Jumbo-Visma heeft op de tweede en laatste dag van de wereldbeker in het Canadese Calgary drie medailles veroverd. Patrick Roest schreef op de slotdag de vijf kilometer op zijn naam, terwijl Thomas Krol en Kjeld Nuis een zilveren en bronzen plak pakten op de 1000 meter. In totaal sloot de ploeg van coach Jac Orie de World Cup af met vier medailles.

Roest boekte in Calgary zijn vierde World Cup-zege van het seizoen op de vijf kilometer. De 24-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma noteerde in de laatste rit een tijd van 6.07,40. Daarmee was hij 0,02 seconden sneller dan Ted-Jan Bloemen. Graeme Fish, zaterdag de tegenstander van Roest, veroverde het brons in 6.10,58.

Ondanks zijn zege had Roest na afloop "gemengde gevoelens". "Het lichaam wilde niet zoals ik het graag wilde. Het was geen slechte rit, maar ik weet dat het volgende week bij de WK afstanden beter moet dan dit. Ik ben ervan overtuigd dat het daar heel spannend gaat worden. Ik ga er alles aan doen om in de topvorm te komen die ik nodig heb."

Later op de dag noteerde ploeggenoot Douwe de Vries een dik persoonlijk record op dezelfde afstand in de B-groep. De 37-jarige allrounder verbeterde zijn PR met maar liefst vier seconden: 6.08,46 (was 6.12,47). Sven Kramer stopte zijn race na drie kilometer. Hij gebruikte zijn rit als optimale voorbereiding op de WK afstanden.

Krol nipt sneller dan Nuis op 1000 meter

Ploeggenoten Krol en Nuis namen het zaterdag op de 1000 meter tegen elkaar op. Beiden schaatsers van Team Jumbo-Visma noteerden een tijd van 1.07,01, maar Krol bleek een fractie sneller en pakte dus het zilver. Regerend olympisch kampioen Nuis moest genoegen nemen met brons. De overwinning ging naar de Rus Pavel Kulizhnikov, die een baanrecord noteerde: 1.06,49.

"Het is mooi om zo tegen elkaar te racen tot de laatste centimeter", aldus Krol over zijn race tegen Nuis. "Het was een mooi gevecht. Gemiddeld gezien moet en kan het nog een heel stuk beter. Dit was geen optimale race, maar die bewaren we voor volgende week als het bij de WK afstanden echt moet gebeuren."

Nuis was na afloop van zijn race vooral opgelucht. "Ik ben blij dat ik weer op hetzelfde niveau zit als Thomas. De afgelopen wedstrijden heeft hij heel hard gereden. Ik heb een wat andere aanloop gehad naar dit toernooi. Het moet nog een stuk harder, maar ik haal wel vertrouwen uit deze race. Het wordt heel spannend volgende week op de WK."

Vier medailles voor Jumbo-Visma

In totaal veroverde Jumbo-Visma vier medailles in de Olympic Oval. Op vrijdag had Antoinette de Jong al een zilveren medaille gepakt op de 3000 meter. De 24-jarige allroundster maakte indruk door op het Canadese ijs naar een tijd van 3.56,18 te snellen. Daarmee haalde ze ruim anderhalve seconde van haar persoonlijk record, dat stond op 3.57,78, af. De overwinning ging naar de Tsjechische Martina Sáblíková in 3.54,93.

Gerelateerde updates