Profiel
Team Jumbo-Visma verovert dertien World Cup-medailles, baanrecord Roest op slotdag

Team Jumbo-Visma verovert dertien World Cup-medailles, baanrecord Roest op slotdag

Team Jumbo-Visma heeft de eerste World Cup van het seizoen afgesloten met maar liefst dertien medailles. Elf keer wist een schaatser van de ploeg van coach Jac Orie dit weekend een individuele medaille te bemachtigen, nadat op de openingsdag al twee plakken waren veroverd op de Team Pursuit. Patrick Roest zorgde op de slotdag met een sensationeel baanrecord op de 5000 meter voor de kers op de taart.

De 25-jarige allrounder snelde in Thialf naar een tijd van 6.05,14. Daarmee was hij ruim drie seconden sneller dan zijn eigen baanrecord van 26 december 2020 (6.08,21). Ook verbeterde hij het wereldrecord op een laaglandbaan van ploeggenoot Sven Kramer. Hij zette in 2017 in het Zuid-Koreaanse Gangneung een tijd neer van 6.06,82.

Kramer eindigde zondag op ruime afstand van Roest als tweede met een tijd van 6.11,80. De Rus Sergey Trofimov (6.11,94) pakte brons. Eerder op de dag had Team Jumbo-Visma-schaatser Marcel Bosker in de B-groep zijn snelste tijd ooit gereden in Thialf. De zilverenmedaillewinnaar van het EK allround noteerde een tijd van 6.09,71 (was 6.13,45).

"Ik wist niet dat zo'n tijd mogelijk was hier op Thialf", aldus Roest, die zaterdag al tweede was geworden op de 1500 meter. "Op basis van de tijden uit de B-groep wist ik dat het ijs snel was, dus ik ging weg op mijn eigen baanrecord. Ik wilde gewoon zo hard mogelijk rijden vandaag. Dat is gelukt. Al ben ik zelf toch ook wel een beetje verrast dat het zo snel ging."

"Ik kwam er lekker in. Het is niet zo dat het makkelijk ging, ik reed echt wel op een grens. Ik wist dat als ik het vol kon houden er iets moois kon gebeuren. Dat blijkt. De omstandigheden waren goed en vandaag viel alles op zijn plek. Natuurlijk weet ik dat het nog niet hoefde vandaag, maar ik kon het gewoon niet laten om er vol voor te gaan. Ik heb er vertrouwen in dat de benen alleen nog maar beter worden richting de WK afstanden."

Kramer kon na afloop leven met zijn zilveren medaille. "Ik ben tevreden met mijn tweede plaats, maar ik had gehoopt een iets betere tijd neer te zetten vandaag. Voor nu is het prima. Mijn laatste race was bij het WKKT, dus ik had wel weer eens een wedstrijd nodig. Patrick reed een fantastische rit en was vandaag een klasse apart. Toch had ik zelf ook graag onder de 6.10 gereden."

Krol maakt indruk met 'dubbel' bij eerste World Cup-weekend

Ook op de 1000 meter gingen de gouden en zilveren medailles naar schaatsers van Team Jumbo-Visma. Thomas Krol versloeg ploeggenoot Kai Verbij in een rechtstreeks duel: 1.07,48 om 1.07,57. Daarmee pakte hij zijn tweede gouden plak van het weekend, nadat hij zaterdag al de sterkste was op de 1500 meter. De Rus Pavel Kulizhnikov veroverde het brons op de 1000 meter.

"Twee uit twee, dus ik mag niet klagen", aldus Krol na zijn race. "Het was een mooie battle met Kai. De spanning zat er tot en met de laatste meter in. We hebben vandaag het beste in elkaar naar boven gehaald. Gelukkig kwam ik eerder over de streep. Ik reed een ijzersterke slotronde en dat maakte het verschil. De grootste winst vandaag is dat ik met een niet perfecte rit toch zo'n fantastische tijd neerzet en goud pak."

Verbij revancheerde zich met zijn zilveren plak op de 1000 meter voor zijn valpartij op de eerste 500 meter van zaterdag. "Ik houd een prima gevoel over aan deze race. Door mijn valpartij moest ik vanochtend om zes uur uit bed om te starten in de B-groep. Dat was natuurlijk geen ideale voorbereiding voor deze 1000 meter. Het was een goede race, maar er kunnen nog een hoop dingen beter. Ik ben blij dat deze lange werkdag erop zit, haha."

 / 

Ook N'tab, De Jong en Beune pakken medaille op slotdag

Eerder op de dag hadden Team Jumbo-Visma-schaatsers Dai Dai N'tab, Antoinette de Jong en Joy Beune al een medaille bemachtigd. N'tab veroverde een zilveren plak op de tweede 500 meter in een tijd van 34,65, nadat hij zaterdag de winst had gegrepen op de kortste sprintafstand (34,55).

De Jong en Beune stonden op het podium van de 3000 meter. De 25-jarige Friezin, die zaterdag brons had gepakt op de 1500 meter, noteerde een tijd van 3.58,52 en hoefde daarmee alleen winnares Irene Schouten, die onder het baanrecord van De Jong dook, voor zich te dulden: 3.57,15.

Beune verzekerde zich voor de tweede keer in haar loopbaan van een World Cup-medaille. Nadat ze in 2019 in het Noorse Hamar brons had gepakt op de schaatsmijl deed ze dat zondag op de drie kilometer: 3.58,90. Die tijd was tevens een persoonlijk record voor de 21-jarige Bornse (was 3.59,47 in Salt Lake City).

 / 

Medailles Team Jumbo-Visma

11 individuele medailles:
4x goud:
Thomas Krol: 1000m en 1500m
Patrick Roest: 5000m
Dai Dai N'tab: 500m (1)

5x zilver:
Antoinette de Jong: 3000m
N'tab: 500m (2)
Kai Verbij: 1000m
Roest: 1500m
Sven Kramer: 5000m

2x brons:
De Jong: 1500m
Joy Beune: 3000m

Team Pursuit:
1x goud:
Kramer en Chris Huizinga (met Beau Snellink)

1x zilver:
Carlijn Achtereekte (met Ireen Wüst en Melissa Wijfje)

Gerelateerde updates