Team Jumbo-Visma verliest Gesink en ziet Roglic tijd verliezen door valpartijen

Team Jumbo-Visma verliest Gesink en ziet Roglic tijd verliezen door valpartijen

De derde etappe van de Tour de France is voor Team Jumbo-Visma uitgelopen op een deceptie. In de beginfase van de rit viel Robert Gesink uit met een sleutelbeenfractuur. In de laatste tien kilometer van de rit kwam Primoz Roglic samen met enkele ploeggenoten ten val. De Sloveen kreeg naast lichamelijke schade ook duur tijdverlies aan zijn broek.

De Ronde van Frankrijk van 2021 is er tot dusverre eentje die de boeken in zal gaan als eentje met een hectische ouverture. Na veertig kilometer koers kwam Gesink hard ten val. De onfortuinlijke Varssevelder hield daar een sleutelbeenfractuur aan over en moest de strijd noodgedwongen staken. Tony Martin kon de valpartij niet ontwijken, maar de tijdrijder kon zijn weg vervolgen.

In de laatste twintig kilometer was er de sprintersploegen en de klassementsrenners alles aan gelegen aan het front te zitten. De finale stond namelijk al bekend als gevaarlijk. Op tien kilometer van de meet ging het voorin mis. Opnieuw ging Team Jumbo-Visma met meerdere renners tegen het asfalt, met Roglic en Steven Kruijswijk als voornaamste slachtoffers. Verderop in de finale gebeurden vervolgens nog twee valpartijen.

Op de streep in finishplaats Pontivy bleek de schade niet mals. Roglic verloor meer dan een minuut op zijn directe concurrenten. Wout van Aert miste door de hectiek de aansluiting bij de voorste groep. De Belgisch kampioen reed uiteindelijk naar de vijftiende plaats in de daguitslag.

"We zullen er hoe dan ook voor blijven vechten."

Primoz Roglic

Roglic maakte na afloop een beduusde indruk. De Sloveense kopman toont zich echter strijdbaar voor het vervolg van deze ronde. “Vandaag was niet onze beste dag. Ik zit van top tot teen onder de schaafwonden. Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat er niets is gebroken. Alles bestaat nog uit één stuk, dus we zullen verder gaan. Gelukkig kan ik de Tour vervolgen. Het was een stressvolle finale. Ik ben niet de juiste persoon om de organisatie een verwijt te maken in dezen. Je gunt het niemand om op de grond te liggen. Je traint zo hard naar een bepaald doel. Deze pech calculeer je uiteraard niet in. Het is nu een kwestie van de komende dagen doorkomen. We zullen er hoe dan ook voor blijven vechten.”

"Deze dag is voor ons zwaar balen."

Frans Maassen

Ploegleider Frans Maassen was niet te spreken over de etappe van vandaag. De Limburger is bezorgd over de lichamelijke schade bij zijn renners. “We hebben van te voren het parcours goed verkend. Op achttien kilometer van de streep begon de hectiek door de supersmalle wegen. Van zo’n parcours mag je zeker iets vinden. Vooraf hebben we samen met een aantal andere ploegen de jury verzocht de renners te beschermen en de tijd op te nemen op vijf kilometer van de streep. Helaas gaven zij hier geen gehoor aan. We kwamen in de achtervolging terug tot op veertig seconden. Toen gooide een nieuwe valpartij vlak voor ons roet in het eten. Buiten dat we hier een hoop tijd verliezen, is Primoz lichamelijk flink beschadigd. Deze dag is voor ons zwaar balen”, aldus Maassen.

"Finales als deze zijn levensgevaarlijk."

Sepp Kuss

Sepp Kuss zag zijn ploeggenoten tegen de grond klappen. “Finales als deze zijn levensgevaarlijk. Iedereen vecht voor een goede positie. Het was een gevaarlijke finale met smalle wegen. Ik hoop dat de schade bij onder anderen Primoz en Steven meevalt. Robert zijn we helaas kwijtgeraakt. Uiteindelijk draait het uit op een dramatische dag voor ons”, aldus de Amerikaan.

Bij Kruijswijk is de rechtermiddelvinger gehecht. Hij staat ijs en weder dienende net als Roglic morgen weer aan de start.

 / 

Gerelateerde updates