Profiel
Team Jumbo-Visma verdedigt geel Roglic met verve in laatste Alpenetappe

Team Jumbo-Visma verdedigt geel Roglic met verve in laatste Alpenetappe

Wout van Aert is in de achttiende etappe van de Tour de France als derde over de streep gekomen. Daarmee pakte hij de overgebleven bonificatieseconden, zodat die in elk geval niet bij de concurrentie terecht zouden komen.

Klassementsleider Primoz Roglic kwam in de Alpenetappe met meer dan vijfduizend hoogtemeters na Van Aert als vierde over de streep en behield zijn gele trui.

In de rit van Méribel naar La Roche-sur-Foron, met onderweg zes beklimmingen, controleerde Team Jumbo-Visma weer met ijzeren hand.

Op de deels onverharde Montée du Plateau des Glières kwamen de nodige aanvallen van Mikel Landa, Enric Mas en Tadej Pogacar, maar de geel-zwarte formatie kwam door het werk van Wout van Aert, Tom Dumoulin en Sepp Kuss nooit in de problemen. Roglic liet op de gravelstrook en in de afdaling zien heel sterk te zijn en voerde de druk zelfs zelf op.

"Ik voel me goed en ik ga met vertrouwen naar morgen en de tijdrit van zaterdag"

Primoz Roglic

“Dit was wederom een fantastische teamprestatie,” complimenteerde Roglic zijn ploeg. “We zaten de hele dag waar we moesten zitten en we hadden continue de controle. Het was erg afzien met de opeenvolging van beklimmingen en de hoeveelheid hoogtemeters. We hebben dat als team goed gedaan en we waren op het einde nog prima vertegenwoordigd. We zijn een dag dichter bij Parijs, maar ik reken mij nog niet rijk. We blijven ons op onszelf focussen en we moeten klaar zijn voor als er iets onverwachts zou gebeuren in de etappe morgen. Ik voel me goed en ik ga met vertrouwen naar morgen en de tijdrit van zaterdag.”

"Wout is echt ongelooflijk. Hij zorgde er in zijn eentje voor dat Landa niet veel voorsprong kon nemen."

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin was vooral onder de indruk van Wout van Aert. “Wout is echt ongelooflijk. Hij zorgde er in zijn eentje voor dat Landa niet veel voorsprong kon nemen en dat de rest niet vroeger kon aanvallen. Veel van de klassementsmannen hadden het zelfs lastig om te volgen. Daarna, toen Pogacar ging, bleef Sepp bij Primoz om hem te ondersteunen. Wout en ik konden net niet mee, maar kwamen in de finale wel terug. Ik heb toen nog een leadout gedaan voor Wout. Ik denk dat het had gekund om Primoz voor de bonificaties te laten sprinten, maar het was in eerste instantie een stuk veiliger als Wout die zou wegkapen voor de neus van Pogacar. Dit was wederom een geweldige teamprestatie. Ik voel mij met de dag beter en ik kijk al uit naar de tijdrit. Ik heb al een hele lange tijd geen tijdrit meer gereden, maar ik ben erg gemotiveerd om mij te tonen.”

"Ze hadden mij gezegd dat ik wel nog moest blijven doorrijden. Ik moest namelijk nog sprinten om de bonificatie weg te snoepen"

Wout van Aert

Van Aert is bezig aan een ijzersterke Tour de France met zijn twee ritzeges en het berenwerk in dienst van Roglic. “Ik zat helemaal kapot. Wat een zware etappe was dat. Toen ze demarreerden op de slotklim moest ik passen, maar ze hadden mij gezegd dat ik wel nog moest blijven doorrijden. Ik moest namelijk nog sprinten om de bonificatieseconden weg te snoepen voor de concurrentie. Samen met Tom lukte dat ook. Dus uiteindelijk heb ik niet voor niets afgezien als de beesten. Voor ons was het een prima dag. Met vier man voorin is het toch gemakkelijker om aanvallen te pareren.”

 / 

Gerelateerde updates