Profiel
Team Jumbo-Visma stuit op sterke Pogacar en verliest in extremis gele trui in Tour

Team Jumbo-Visma stuit op sterke Pogacar en verliest in extremis gele trui in Tour

Team Jumbo-Visma en Primoz Roglic hebben de gele trui in de Tour de France moeten afstaan. In de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles eindigde Primoz Roglic als vijfde op bijna twee minuten van de ijzersterke Tadej Pogacar. Roglic verloor daarmee in extremis de leiderstrui die hij elf dagen in zijn bezit heeft gehad.

Team Jumbo-Visma reed een meer dan behoorlijke tijdrit. De geelzwarte formatie finishte met drie renners in de top vijf. Tom Dumoulin werd tweede, Wout van Aert vierde.

“Ik had vandaag niet de benen om harder te gaan,” aldus een teleurgestelde Roglic. “Ik kon gewoon niet harder pushen. Ik kon niet de wattages rijden die nodig waren om te winnen. Ik heb mijn best gedaan en alles gegeven wat ik had, maar Tadej was gewoon veel te sterk. Ik wist welke tijden Tadej reed, maar uiteindelijk had ik er weinig aan omdat de benen niet goed genoeg waren om daarop te anticiperen. Maar ondanks de teleurstelling denk ik dat we als ploeg een hele sterke tour hebben gereden. Ik wil de ploeg bedanken voor alles wat ze voor me gedaan hebben de afgelopen drie weken. Ik ben trots op hoe we als ploeg gereden hebben en we moeten het positieve meenemen naar de toekomst.”

"Ik kon niet de wattages rijden die nodig waren om te winnen."

Primoz Roglic

Dumoulin werd tweede. Het was voor de Limburger zijn eerste podiumklassering in meer dan één jaar. Desondanks overheerst ook bij hem teleurstelling. “Dit is een flinke klap. Pogacar was vandaag van een ander niveau dan dat wij waren. Primoz voelde zich nochtans goed en hij wist dat hij een goede tijdrit moest rijden. Het was niet zijn beste tijdrit ooit, maar zeker ook niet zijn slechtste. We zijn op waarde geklopt. De Tourzege glipt hier uit onze handen. Erg balen. Ik reed zelf een behoorlijke tijdrit. Op La Planche reed ik niet zo heel hard, maar daarvoor had ik wel een goed vermogen. Maar het maakt ook allemaal niks uit. Het was niet voor de dagwinst en ook niet voor eindwinst. Dit hadden we niet zien aankomen.”

"Pogacar was vandaag van een ander niveau dan dat wij waren."

Tom Dumoulin

Wout van Aert reed op La Planche des Belles Filles een sterke tijdrit, maar zag deze plotwending ook niet aankomen. “Het komt als een volledige verrassing. Primoz voelde zich goed. Niks wees erop dat hij zich minder voelde. Tijdens de tijdrit zag ik wel al dat hij anders dan anders op zijn fiets zat. We hebben er heel hard voor gewerkt met zijn allen. En we zijn er de afgelopen drie weken vol voorgegaan. Dat het dan niet lukt, is enorm balen. Zelf kan ik wel tevreden zijn met mijn tijdrit. Ik denk dat dit voor mij het hoogste haalbare was.”

Gerelateerde updates