Shop
Team Jumbo-Visma stelt collectieve kracht tentoon in koninginnenrit Tour

Team Jumbo-Visma stelt collectieve kracht tentoon in koninginnenrit Tour

De manschappen van Team Jumbo-Visma hebben in de koninginnenrit van de Tour de France geen krimp gegeven. Geletruidrager Jonas Vingegaard verdedigde zijn leidende positie zonder problemen. Omringd door zijn ploeggenoten voelde de Deen zich op de flanken van de slotbeklimming van Alpe d’Huez als een vis in het water.

Een groep van negen renners kreeg de zegen van het peloton en sprokkelde gaandeweg voldoende voorsprong bijeen om voor de ritzege te mogen strijden. “Dat was voor ons geen probleem”, stelt ploegleider Grischa Niermann. “We maakten de beslissing om vandaag defensief te rijden. Dat hebben we mijns inziens met verve gedaan. Ik heb andermaal een hele sterke ploeg gezien. Daarmee is ons plan van vandaag geslaagd.”

"De inspanningen van het team waren fenomenaal"

Jonas Vingegaard

De concurrentie trachtte geletruidrager Vingegaard enkele malen aan te vallen richting de top van Alpe d’Huez, maar de Deense klassementsleider pareerde de speldenprikjes zonder pardon. “Een superzware dag die ik mede door het uitmuntende werk van mijn ploeggenoten goed ben doorgekomen”, zegt Vingegaard. “De hitte maakte het niet gemakkelijk. Ik voelde me absoluut niet slecht vandaag, maar de benen waren niet zo goed als gisteren. In de slotkilometers kon ik enkele aanvallen van de andere klassementsmannen gelukkig goed beantwoorden. Het was een gave beklimming om te rijden. Ik heb zelden zoveel publiek gezien. De fans gedroegen zich goed en gunden ons in de meeste gevallen genoeg ruimte om ons ding te kunnen doen. In het wiel van mijn ploeggenoten heb ik zo zelfs nog kunnen genieten van deze zware etappe. De inspanningen van het team waren fenomenaal.”

Daarmee doelt Vingegaard onder meer op het excellente werk van Sepp Kuss. De Amerikaan nam een groot deel van het kopwerk op de slotbeklimming voor zijn rekening. “Ik voelde me sterk genoeg om Jonas vandaag lange tijd bij te staan. Het klinkt wellicht raar, maar in de afgelopen dagen heb ik waar mogelijk geprobeerd energie te sparen om Jonas hier bij te kunnen staan. Het doet deugd om te zien dat hij de aanvalspogingen van de concurrentie eenvoudig ongedaan maakt. We rijden rond met een sterke ploeg. Dat heeft iedereen wel kunnen zien. We kennen elkaars krachten. Met een hoop goede moed trekken we nu richting de tweede helft van deze Tour. Er komt nog een hoop aan”, besluit Kuss.

"Het is ontzettend prettig om voor Jonas te mogen werken"

Wout van Aert

Wout van Aert voegde bij een tussensprint aan het begin van de etappe wederom een aantal punten toe aan zijn totaal. De groenetruidrager nam vervolgens op enkele beklimmingen het voltallige peloton op sleeptouw. “Een superzware dag. Als ploeg hebben we aangetoond dat we goed zijn hersteld van een zware dag als gisteren. Het was een veldslag waarvan er nog enkele zullen volgen. We hebben laten zien dat we ook in staat zijn om te consolideren. Zelf voelde ik me goed, maar ik heb wel degelijk afgezien. Ik denk dat Jonas het minst heeft afgezien van ons allemaal. Hij heeft de afgelopen jaren een grote evolutie doorgemaakt. Het is ontzettend prettig om voor hem te mogen werken”, concludeert Van Aert.

 / 

Gerelateerde updates