Team Jumbo-Visma sluit tweede World Cup af met 4 gouden en 3 zilveren medailles

Team Jumbo-Visma heeft de tweede World Cup van het seizoen afgesloten met vier gouden en drie zilveren medailles. Patrick Roest en Douwe de Vries wonnen op de slotdag van de wereldbeker in het Poolse Tomaszów Mazowiecki samen met Marcel Bosker goud op de ploegenachtervolging.

Roest, De Vries en Bosker noteerden een tijd van 3.45,68. Daarmee eindigde het drietal ruim een seconde voor Japan (3.46,72). De bronzen medaille ging naar Rusland: 3.47,28. De Nederlandse mannen doken ook onder het baanrecord, dat op 7 december 2018 was neergezet door Japan (3.47,50).

"Ik denk dat we met de gekozen tactiek het heel goed hebben aangepakt vandaag", aldus De Vries na afloop. "De race ging erg goed en ik ben blij met deze mooie overwinning. Ik houd ervan als de Team Pursuit op het einde van een toernooi wordt verreden. Op die manier kun je je eerst focussen op je eigen races en vervolgens volledig op het team. We hebben veel met elkaar getraind de laatste maanden en het ging erg goed in deze samenstelling."

De gouden medaille van zondag was de vierde World Cup-zege van dit weekend voor Team Jumbo-Visma. Roest won op de eerste dag de 5000 meter, nadat Thomas Krol en Kjeld Nuis al een gouden plak hadden veroverd op het onderdeel Team Sprint. Een dag later schreef Krol ook de 1500 meter op zijn naam. Nuis (1500 meter), Carlijn Achtereekte (3000 meter) en Antoinette de Jong (Team Pursuit) wonnen zilver.

Krol

Krol noteerde een tijd van 1.45,76 op de schaatsmijl en was 0,20 seconde sneller dan olympisch kampioen en ploeggenoot Nuis (1.45,96). De Rus Denis Yuskov completeerde het podium met een tijd van 1.46,28. Vorige week was Nuis bij de eerste wereldbeker in Minsk nog de snelste op de 1500 meter. Krol eindigde toen achter Yuskov als derde. Het betekende de tweede World Cup-zege van Krol op de schaatsmijl. Op 15 december 2018 won hij de afstand al eens in Heerenveen.

"Ik heb nu vier races gereden in de World Cup dit seizoen. Drie keer eerste en één keer derde. Dat is een geweldige score", aldus een uitermate tevreden Krol. "Het geloof om te winnen is er echt sinds vorig jaar. Ik weet dat ik van iedereen kan winnen als ik doe wat ik kan. Het is nu een aantal keer gelukt, dus dat is super."

Nuis baalde van zijn tweede plaats op de 1500 meter. "Ik sta hier met niet zo'n goed gevoel. De race was ok, maar ik baal dat ik hier verlies. Het was allemaal wat te gemaakt. Ik laat op de opening zoveel liggen. Thomas heeft het eerlijk gewonnen hier, hij heeft nergens iets gestolen. Hij is er vol ingegaan. Alles of niets en hij heeft nu alles. Chapeau."

Roest

Roest boekte in Polen zijn tweede World Cup-zege op rij op de 5000 meter. De 23-jarige allrounder, die vorige week ook al de sterkste was in Minsk, noteerde een tijd van 6.19,38, een baanrecord (was 6.37,50 van de Pool Jan Szymański).

Het podium op de vijf kilometer werd gecompleteerd door twee Russen. Danila Semerikov klokte de tweede tijd (6.20,46) en het brons ging naar Yuskov (6.24,30). De Vries belandde met 6.29,87 op de negende plaats.

"Het is altijd lekker om te winnen", zei Roest. "Het was een goede rit, maar het ging minder makkelijk dan vorige week. Misschien was ik toch wat minder fit en scherp dan in Minsk. Dat krijg je nu eenmaal als je zoveel wedstrijden moet rijden aan het begin van het seizoen."

Roest erkende dat het lastig wordt voor hem om zijn leidende positie in het wereldbekerklassement vast te houden. "We gaan immers wereldbekers overslaan met de ploeg. Die eerste plek zegt me daarom nu niet zoveel. Doel is natuurlijk nog wel om mezelf te plaatsen voor de wereldbekerfinale aan het einde van het seizoen in Heerenveen. Dat is gewoon een hele mooie wedstrijd om nog te rijden."

Nur-Sultan en Nagano

Bij de eerste twee World Cups van het seizoen heeft Team Jumbo-Visma in totaal veertien medailles veroverd. Na een korte pauze staat van 6 tot en met 8 december in Nur-Sultan (voorheen Astana) de derde World Cup op het programma. Een week later volgen wereldbekerwedstrijden in het Japanse Nagano (13-15 december). Op 27 december keren de schaatsers van Team Jumbo-Visma terug in Thialf voor de NK afstanden.