Team Jumbo-Visma sluit succesvolle tweede World Cup af met tien medailles

Team Jumbo-Visma heeft de tweede en laatste World Cup voor de WK afstanden afgesloten met tien medailles. Negen keer was er individueel succes voor een schaatser van de ploeg van coach Jac Orie, nadat Antoinette de Jong op de openingsdag een zilveren plak had veroverd op de Team Pursuit.

Team Jumbo-Visma-schaatsers Kai Verbij (1000 meter), Thomas Krol (1500 meter) en Patrick Roest (5000 meter) wisten een gouden medaille te bemachtigen in Thialf. Roest won zondag net als een week geleden met overmacht de 5000 meter. De drievoudig wereldkampioen allround noteerde op de afstand de tweede tijd ooit in Thialf met 6.05,95. Daarmee zat hij slechts 0,81 seconde boven zijn eigen baanrecord van een week geleden: 6.05,14.

Met zijn tijd bleef de 25-jarige Lekkerkerker de Zweed Nils van der Poel, die het zilver pakte, bijna tweeënhalve seconde voor: 6.08,39. Het brons ging naar de Rus Sergey Trofimov (6.10,86). Team Jumbo-Visma-schaatser Sven Kramer, die een week geleden nog zilver won, greep met 6.11,21 net naast het brons. Marcel Bosker werd negende in 6.14,29.

"Het was gewoon weer een goede rit vandaag", aldus een bescheiden Roest na afloop. "Dit is een goede voorbereiding op de WK afstanden. Ik ben blij dat ik dit twee keer op rij heb laten zien. Dat geeft een goed gevoel voor over twee weken. Ik zag de tijd van Van der Poel en wilde er alles aan doen om eronder te duiken en ik ben blij dat het is gelukt. Vanwege een zwaar trainingsblok voel ik me nog niet honderd procent, dus ik weet dat het nog beter kan."

Verbij verslaat Krol en pakt in Thialf-PR zege op 1000 meter

Op de 1000 meter bracht Verbij zondag zijn Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Krol, die zaterdag de 1500 meter won en een week eerder wel de sterkste was op de kilometer, een zeldzame nederlaag toe. In een rechtstreeks duel snelde Verbij naar zijn snelste tijd ooit in Thialf: 1.07,35. Daarmee was hij 0,22 seconde sneller dan Krol, die het zilver pakte in 1.07,58. Hein Otterspeer (1.08,37) en Dai Dai N'tab (1.08,43) werden vierde en vijfde.

"Ik had dit Thialf-PR niet zo één, twee, drie aan zien komen", gaf Verbij na zijn race toe. "Ik ben blij dat ik twee weekenden achter elkaar een sterke 1000 meter rijd. Dit is een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Thomas is the guy to beat dit jaar, dus ik ben blij dat het mij is gelukt. Hij reed een hele sterke race. Alleen was ik vandaag iets beter."

Bij Krol overheerste na afloop de teleurstelling. "Ik baal natuurlijk als een stekker. Ik had hier graag gewonnen, maar ik ben vandaag op waarde geklopt. Zo eerlijk moet ik zijn. Chapeau voor Kai. Ik reed een goede race, maar hij was beter. We hebben natuurlijk nog hard getraind, dus hier en daar zal het minder zijn. Ik hoop dat de absolute topvorm er bij de WK is."

Otterspeer en De Jong winnen zilver op slotdag

Team Jumbo-Visma-schaatsers Otterspeer en De Jong wisten op de derde dag van de wereldbeker in Heerenveen een zilveren medaille te bemachtigen. De Nederlands kampioen sprint snelde op de tweede 500 meter naar een Thialf-PR van 34,59 (was 34,65) en hoefde daarmee alleen winnaar Ronald Mulder (34,55) voor zich te dulden. N’tab, die zaterdag brons had gepakt op de eerste 500 meter, werd zesde (34,68).

"Dit voelt goed", sprak een tevreden Otterspeer. "Eindelijk komt het er even lekker uit en rijd ik voor het eerst hier in Thialf een 34,5. Ik ben blij dat ik weer op het World Cup-podium sta. Helaas werd de gouden medaille net voor mijn neus weggesnoept. Verliezen is nooit leuk, maar zilver voelt momenteel wel als winnen."

De Jong eindigde een dag na haar zilveren medaille op de 1500 meter ook als tweede op de drie kilometer. Met een tijd van 3.58,90 hoefde ze alleen Natalia Voronina voor zich te dulden. De Russin dook onder het baanrecord, dat Irene Schouten vorige week had neergezet (3.57,15), en pakte het goud in 3.56,85. Joy Beune van Team Jumbo-Visma, die vorige week derde werd, finishte zondag als vijfde (4.00,75).

"Het niveau is hoog in de breedte. Als ik het met de afgelopen jaren vergelijk, zie je dat je toen met 3.59 wel won. Nu wordt er 3.58 en 3.56 gereden. Jac (Orie, red.) is in ieder geval heel trots op me. Zelf ben ik hier ook blij mee, maar bij de WK afstanden wordt het wel heel spannend. De concurrentie is moordend, dus we gaan er een mooie strijd van maken", aldus De Jong.

Deze tweede en laatste wereldbeker was de laatste krachtmeting voor de WK afstanden, die van 11 tot en met 14 februari worden verreden in Heerenveen. In totaal veroverde Team Jumbo-Visma de afgelopen twee weken 23 World Cup-medailles (20 individuele plakken en drie op een teamonderdeel).

Medailles Team Jumbo-Visma (World Cup 2)

9 individuele medailles:
3x goud:
Kai Verbij: 1000m
Thomas Krol: 1500m
Patrick Roest: 5000m

4x zilver:
Hein Otterspeer: 500m (2)
Krol: 1000m
Antoinette de Jong: 1500m, 3000m

2x brons:
Dai Dai N’tab: 500m (1)