Shop
Team Jumbo-Visma sluit seizoen in stijl af met eindzege Visser en dagzege Post

Team Jumbo-Visma sluit seizoen in stijl af met eindzege Visser en dagzege Post

Harm Visser heeft zijn succesvolle seizoen bekroond met de eindzege in de Marathon Cup. De 22-jarige Fries had aan een negende plek genoeg om de ‘Cup’ voor het eerst in zijn carrière mee naar huis te nemen. Robert Post maakte het feest voor Team Jumbo-Visma compleet door de finalewedstrijd in Leeuwarden op zijn naam te schrijven. "Mooier dan dit wordt het niet."

Het ideale scenario voltrok zich zaterdagavond in de Elfstedenhal, waar de marathonploeg van Team Jumbo-Visma op twee fronten voor de prijzen streed. Visser, die de vorige drie kunstijswedstrijden had gewonnen, verdedigde in het algemeen klassement een voorsprong van vijf punten op Sjoerd den Hertog en twintig op Jeroen Janissen. Om de ‘Cup’ te winnen, wist de rijder uit De Westereen wat hem te doen stond.

"We mochten Sjoerd en Jeroen niet weg laten rijden. Tijdens de wedstrijd was ik veel aan het verdedigen, afwachten en schaken." Terwijl Visser zijn concurrenten in de gaten hield, reed een groepje van zo’n tien man weg van het peloton. Daarbij zaten geen klassementsmannen, maar wél Jorrit Bergsma en Robert Post. "Mats en ik zaten erachter en konden alles laten rijden. Voor ons was dit het perfecte scenario."

Nadat de kopgroep een ronde voorsprong had gepakt, mocht het peloton gaan afsprinten voor de negende plek. Visser won die sprint en stelde daarmee de Cup veilig. "Dit betekent heel veel voor me. Vijf wedstrijden geleden had ik niet meer verwacht dat ik überhaupt nog in aanmerking zou komen voor de eindzege. De laatste wedstrijden ging het echter zó goed dat ik ineens weer meedeed. Dat ik hem vandaag pak, is een beetje onwerkelijk."

 / 

Euforie

De euforie werd alleen maar groter toen Post de ploeg van Peter de Vries de vierde kunstijsoverwinning op rij bezorgde. De 30-jarige Groninger klopte Daan Gelling in een sprint-a-deux en schatte daarmee het voorbereidende werk van Bergsma, die zelf derde werd, op waarde. "Dit is fantastisch", jubelde Post, die zijn vierde overwinning uit zijn carrière en zijn eerste sinds 2019 boekte.

"Vorige week vroeg Diane (Valkenburg, red.) mij aan de telefoon: 'Wat moet er volgend seizoen beter?' Ik zei: ik rijd harstikke lekker, maar ik baal dat ik mijn persoonlijke ambitie – een wedstrijd winnen – nog niet heb kunnen waarmaken. Dat het dan op laatste dag van het seizoen alsnog lukt, is geweldig", aldus een dolblije Post.

"Ik wist dat er vandaag kansen voor mij waren, omdat het voor ons als ploeg belangrijk was dat er een groep zonder Sjoerd en Jeroen zou wegrijden. Ik was daar superscherp op." In de finale reed Bergsma een 'strak tempo' in dienst van zijn ploeggenoot. "Ik ging de sprint vanaf de voorlaatste bocht in. Ik vertrouwde op m'n sprint en wist: als ik m'n koppie erbij houd, dan moet het goed komen."

 / 

Discipline

Ook De Vries zag een apotheose waarvan hij van tevoren alleen maar had kunnen dromen. Volgens de ploegleider was het wel degelijk de bedoeling om zowel voor het klassement als voor de dagzege te strijden. "Tijdens de bespreking hebben we tegen elkaar gezegd: natuurlijk gaan we voor de Cup, maar we zijn té goed om alleen voor de Cup te gaan. We wisten dat het veel discipline zou vergen, maar dat hebben ze geweldig gedaan."

De Vries keek terug op 'een heel goed seizoen', waarin zijn ploeg vijf overwinningen en achttien podiumplaatsen behaalde. Met de eindzege in de Cup werd er tevens een 'hoofdprijs' gepakt. "Als je van tevoren had gezegd dat wij de laatste zes weken vijf keer zouden winnen, had ik gezegd: dat weet ik niet. Dat het toch is gebeurd, is fantastisch."

Visser, die eerder dit seizoen al tweede was geworden in het natuurijsklassement, verzekerde zich zaterdag eveneens van het jongerenklassement.

Gerelateerde updates