Profiel
Team Jumbo-Visma sluit schaatsseizoen af met clean sweep op 1500 meter

Team Jumbo-Visma sluit schaatsseizoen af met clean sweep op 1500 meter

Team Jumbo-Visma heeft het schaatsseizoen in stijl afgesloten. Kjeld Nuis, Thomas Krol en Patrick Roest stonden zondag bij de wereldbekerfinale in Thialf allen op het podium van de afsluitende 1500 meter, die werd gewonnen door een razendsnelle Nuis.

De tweevoudig olympisch kampioen versloeg in een rechtstreeks duel zijn ploeggenoot Krol en won de afstand uiteindelijk in een baanrecord. Nuis noteerde een tijd van 1.43,00 en daarmee dook hij bijna vier tienden onder de oude toptijd van de Rus Denis Yuskov, die in 2015 een tijd neerzette van 1.43,36.

Krol, die zaterdag de 1000 meter op zijn naam had geschreven, dook ook onder het oude baanrecord. Hij eindigde met een tijd van 1.43,30 als tweede. Regerend wereldkampioen allround Roest zorgde voor een compleet Team Jumbo-Visma-podium door derde te worden in 1.44,00. Een tijd die voor hem een Thialf-PR betekende (was 1.44,12).

"Ik had niet gedacht dat ik het baanrecord van Yuskov vandaag terug zou pakken", gaf een tevreden Nuis na afloop eerlijk toe. "Toen Roest 1.44,00 reed, dacht ik: we moeten nog aan de bak. Mijn race ging zo goed tegen Thomas en het was een mooie strijd tussen ons. Ik heb nog nooit zo'n lekkere 1500 meter gereden. Deze rit kwam echt uit mijn hart."

Door zijn overwinning pakte Nuis ook de eindzege in het wereldbekerklassement over 1500 meter. "Dit is een prachtige kers op de taart. Ik ben weer de beste op mijn afstand, dus ik ga met een lekker gevoel de zomer in. Eén minpuntje misschien: ik vind het echt jammer dat ik geen 1.42 rijd. Aan de andere kant is dit ook wel een mooi getal voor op het bord."

 / 

Teleurstelling overheerst bij zilveren Krol

Bij Krol overheerste na afloop de teleurstelling. "Ik reed vandaag nog beter dan gisteren. Dit was één van mijn beste 1500 meters ooit en mijn snelste in Thialf. Ik ben heel tevreden over mijn rit, maar ik had uiteraard graag zelf gewonnen en het baanrecord gepakt. Dat neemt niet weg dat ik respect heb voor de prestatie van Kjeld. Chapeau."

Ondanks dat de 27-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma baalde van zijn zilveren plak keek hij met een goed gevoel terug op zijn seizoen. "Ik heb dit jaar heel veel dingen gedaan die ik nog nooit eerder heb gedaan. Ik won vorig jaar één wereldbeker en dit seizoen een stuk of vijf. Een Europese titel, twee Nederlandse titels en een wereldbekerklassement. Het is uiteindelijk een fantastisch seizoen geworden."

Roest was na zijn bronzen plak te spreken over zijn prestatie. "Het is altijd goed als je jezelf verbetert. Zeker in Thialf, omdat we hier vaak rijden. Ik weet dat het gat met Kjeld erg groot is, maar ik kan gewoon tevreden zijn met mijn tijd. Het was een goede race. Alleen merk ik dat ik wat vermoeid ben. De snelheid komt niet makkelijk. Mijn opening is te langzaam. Dat is een verbeterpunt."

"Het is een mooi seizoen geweest. Ik heb een hoop dingen gewonnen, maar natuurlijk ook wedstrijden verloren. Met als belangrijkste voorbeeld de WK afstanden. Het is jammer dat het daar niet ging zoals gehoopt, maar ik kan terugkijken op een heel goed seizoen. Van die mindere periodes word je ook sterker. Dat heb ik de laatste twee weken laten zien. Dit is een mooie afsluiter."

 / 

Vijfde plek voor De Jong op schaatsmijl

Team Jumbo-Visma-rijdster Antoinette de Jong kwam op de slotdag van de World Cup Final in Thialf ook nog in actie. De 24-jarige allroundster eindigde met een tijd van 1.54,80 als vijfde op de 1500 meter. Ireen Wüst zegevierde in een baanrecord van 1.53,10 (was 1.53,30).

Foto's: Stephan Tellier

Gerelateerde updates