Shop
Team Jumbo-Visma sluit ISU WK afstanden af met negen medailles

Team Jumbo-Visma sluit ISU WK afstanden af met negen medailles

Team Jumbo-Visma heeft een succesvol ISU WK afstanden achter de rug. De ploeg van coach Jac Orie veroverde liefst negen medailles in Thialf, Heerenveen. Antoinette de Jong (3000m), Kai Verbij (1000m) en Thomas Krol (1500m) wisten een individuele wereldtitel te bemachtigen. Daarnaast werd er op de Team Pursuit door zowel de mannen als de vrouwen goud gepakt.

Krol zorgde zondag op de slotdag voor een passend eind door voor de tweede keer in zijn loopbaan wereldkampioen te worden op de schaatsmijl. De 28-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma snelde in de twaalfde en laatste rit naar een tijd van 1.43,75 en pakte daarmee het goud. Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Patrick Roest won in 1.45,49 het brons, terwijl titelverdediger Kjeld Nuis met 1.44,11 genoegen moest nemen met het zilver.

Met zijn wereldtitel revancheerde Krol zich voor zijn mislukte 1000 meter van zaterdag. Op die afstand werd hij gediskwalificeerd na het maken van twee valse starts. Uiteindelijk veroverde Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Kai Verbij op die afstand zijn tweede wereldtitel uit zijn loopbaan, nadat hij in 2019 al de beste was in het Duitse Inzell. Saillant detail: bij die WK afstanden had Krol ook zijn eerste titel op de schaatsmijl bemachtigd.

"Dit is wel de beste revanche die je kunt nemen, denk ik. Daarnaast is het ook een opluchting. Ik heb in alle opzichten een pittig weekend gehad. Ik was gisteren natuurlijk enorm teleurgesteld na mijn diskwalificatie. Deze wereldtitel maakt niet alles goed, maar wel een hele hoop. Ik had ze uiteraard liever allebei gewonnen, maar dit was na gisteren nog het maximaal haalbare", aldus Krol na zijn wereldtitel.

"Ik ben blij en ongelofelijk trots dat ik het vandaag heb geflikt. Het is altijd lastig om in de laatste rit te zitten, omdat je alle tijden weet. Aan de andere kant is het ook het mooiste, want als je de snelste bent, kun je meteen juichend over de finish komen. Dit is een fantastische afsluiter van het seizoen voor mij. De wereldtitel is weer terug. Heerlijk!"

 / 

Achtereekte naar eerste bronzen WK-plak uit carrière

Op de slotdag wist ook Carlijn Achtereekte een medaille in de wacht te slepen. De 31-jarige schaatsster, die regerend olympisch kampioen is op de drie kilometer, won zondag een bronzen plak op de 5000 meter in een tijd van 6.52,22. Daarmee hoefde ze alleen de Russin Natalia Voronina (6.50,99) en winnares Irene Schouten (6.48,53) voor zich te dulden.

"Ik reed hier vandaag om te winnen. Ik ben blij dat ik een WK-medaille heb, maar helaas is het de verkeerde kleur", zei Achtereekte. "Het was een rommelig seizoen. Ik had er wat meer uit willen halen. Je hoopt dat op een WK alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Er zaten goede dingen in mijn race, maar in de laatste vier rondjes verlies ik hem. Er is werk aan de winkel."

"Het heeft jaren geduurd dat ik deze afstand op een wereldkampioenschap weer mocht rijden. Ik vond het een mooie belevenis. Daarnaast was het vandaag de trouwdag van mijn ouders. Mijn moeder is er niet meer, dus ik wilde vandaag wat extra's doen. Ik wilde haar trots maken. Ik denk dat dat gelukt is, maar het hoogste treetje was nog iets mooier geweest. Dit is een mooie opstap richting volgend seizoen."

 / 

Eerste individuele wereldtitel voor De Jong

Eerder in het toernooi had De Jong haar eerste individuele wereldtitel veroverd. De Friezin was op de openingsdag de beste op de 3000 meter. Op vrijdag wist ze samen met Ireen Wüst en Schouten ook de wereldtitel te pakken op het onderdeel Team Pursuit: 2.55,79. Bij de mannen wonnen die dag Team Jumbo-Visma-schaatsers Roest en Marcel Bosker samen met WK-debutant Beau Snellink het goud (3.41,42) namens Nederland.

Roest was de enige schaatser van Team Jumbo-Visma die bij de WK afstanden in Thialf een zilveren medaille wist te winnen. De drievoudig wereldkampioen allround werd op de 5000 meter tweede achter Nils van der Poel: 6.08,39 om 6.10,05. De Zweed won op zondag in een wereldrecord de 10.000 meter (12.32,95). Roest moest zich op die afstand tevreden stellen met een zevende plek: 13.09,42.

Naast Achtereekte (5000m) en Roest (1500m) ging ook Dai Dai N'tab met een bronzen medaille naar huis. De 26-jarige sprinter werd vrijdag derde op de 500 meter in een tijd van 34,62. Op die afstand wonnen Pavel Kulizhnikov (34,54) en Laurent Dubreuil (34,39) zilver en goud.

 / 

Medailles Team Jumbo-Visma

Individuele medailles:
3x goud:
Antoinette de Jong: 3000m
Kai Verbij: 1000m
Thomas Krol: 1500m

1x zilver:
Patrick Roest: 5000m (m)

3x brons:
Carlijn Achtereekte: 5000m (v)
Dai Dai N'tab: 500m
Roest: 1500m

Team Pursuit
2x goud:
De Jong (met Ireen Wüst en Irene Schouten)
Roest en Marcel Bosker (met Beau Snellink)

Gerelateerde updates