Profiel
Team Jumbo-Visma sluit EK afstanden in eigen land af met zeven medailles			© Stephan Tellier

Team Jumbo-Visma sluit EK afstanden in eigen land af met zeven medailles

Voor Team Jumbo-Visma zijn de EK afstanden op een succes uitgedraaid. De ploeg van coach Jac Orie veroverde liefst zeven medailles tijdens het drukbezochte toernooi in eigen land.

Op de slotdag wist Thomas Krol een zilveren medaille te bemachtigen op de 1000 meter. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma noteerde een tijd van 1.07,82. Daarmee hoefde hij alleen de ontketende Pavel Kulizhnikov voor zich te dulden. De Rus snelde naar een baanrecord van 1.07,09 (was 1.07,48 van Kai Verbij). Verbij pakte zondag brons: 1.08,38.

"Ik ben tevreden met de race die ik heb neergezet", aldus Krol na afloop. "Nooit eerder was ik in Thialf sneller op de 1000 meter. Het is ongelofelijk wat Pavel hier vandaag laat zien. Hij spot met alle wetten. Respect voor zijn prestatie. Maar de winnaar in mij baalt. Je wil hier goud pakken en geen zilver."

Op vrijdag won Krol voor het eerst in zijn loopbaan een Europese titel. Met een tijd van 1.43,67 was hij oppermachtig op de 1500 meter. "Ik ben Nederlands kampioen, wereldkampioen en nu ook Europees kampioen. Dus wat dat betreft is het rijtje compleet. Ik ben hier ongelofelijk blij mee", aldus een zeer tevreden Krol na het bemachtigen van die titel.

Twee keer goud op Team Pursuit

Eerder op zondag veroverde Nederland bij zowel de mannen als de vrouwen een gouden plak op de Team Pursuit. Antoinette de Jong wist samen met Ireen Wüst en Melissa Wijfje het onderdeel te winnen in een tijd van 2.57,97. Daarmee eindigden ze ruim een seconde voor de Russische vrouwen (2.59,04). Wit-Rusland completeerde het podium in 3.05,50.

De mannenploeg, bestaande uit Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker, wist de Team Pursuit te winnen met een tijd van 3.40,63. Ook bij de mannen werd Rusland tweede (3.42,48). De bronzen medaille ging naar Noorwegen: 3.43,39.

Roest pakt met baanrecord eerste EK-titel uit loopbaan

Met de twee gouden plakken van de ploegenachtervolging kwam het aantal gouden medailles voor Team Jumbo-Visma op vier. Op zaterdag had Roest, die op de eerste dag brons pakte op de 1500 meter, namelijk de 5000 meter op zijn naam geschreven. De 24-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma deed het in stijl door een baanrecord te noteren: 6.08,92 (was 6.08,96 van Danila Semerikov). Sven Kramer eindigde op de vijf kilometer als tweede: 6.10,76.

"Ik stond als favoriet aan de start en dat geeft een hoop druk. Dan is het extra mooi als je hem weet te winnen", aldus Roest. "Ik was niet bezig met het baanrecord. De Europese titel was het belangrijkste. Het is uiteraard wel lekker dat ik hem weer heb. Ik heb er een hoop vijf kilometers voor moeten strijden. Ik zat er een aantal keer dichtbij, dus ik ben blij dat het nu gelukt is."

Dubbel gevoel bij Kramer na zilveren plak

Kramer hield een dubbel gevoel over aan zijn zilveren plak. "Een tijd van 6.10,76 is gewoon prima. Ik had een paar schoonheidsfoutjes in de rit, waardoor ik hier en daar een aantal tienden liet liggen. Dat is zonde, maar Patrick rijdt een fantastische tijd. Alle credits naar hem. Al met al gaat het goed. Tuurlijk rijd ik om te winnen. Laat dat helder zijn, dus ik baal hier wel van, maar ik zie ook zeker potentie. Ik hoop op een mooi slotakkoord van het seizoen."

Medailleoverzicht Team Jumbo-Visma

Goud: Roest (5000m), Krol (1500m) en Team Pursuit mannen en vrouwen;
Zilver: Kramer (5000m) en Krol (1000m);
Brons: Roest (1500m).

Headerfoto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates