Profiel
Team Jumbo-Visma neemt zeven medailles mee uit Nur-Sultan

Team Jumbo-Visma neemt zeven medailles mee uit Nur-Sultan

Team Jumbo-Visma heeft ook de derde wereldbeker van het seizoen afgesloten met zeven medailles. Op de slotdag van de World Cup in het Kazachse Nur-Sultan veroverde de formatie van coach Jac Orie twee zilveren medailles en een bronzen plak. Daarmee kwam het totaal uit op: 3x goud, 3x zilver en 1x brons.

Patrick Roest won zondag een zilveren medaille op de 1500 meter. De tweevoudig wereldkampioen allround noteerde op de schaatsmijl een tijd van 1.45,08 en hoefde daarmee alleen de 20-jarige Chinees Zhongyan Ning voor zich te dulden: 1.44,91 (baanrecord). Olympisch kampioen Kjeld Nuis completeerde het podium met een tijd van 1.45,21 en regerend wereldkampioen Thomas Krol werd vierde: 1.45,50.

"Een verrassende uitslag, met Ning als winnaar en ik als tweede", zei Roest na afloop. "Ik heb mezelf ook verrast. Het liep dit seizoen nog niet zo lekker op de 1500 meter. Ik zat steeds op meer dan een seconde van Kjeld en Thomas. Nu zit ik er weer goed bij. Mijn opening en het eerste rondje kunnen nog wel wat beter, maar ik ben tevreden over mijn race. Ik wist hem goed vlak te houden, dus daar ben ik blij mee."

Roest moest een dag eerder nog tot het uiterste gaan om goud te pakken op de 10.000 meter. De tweevoudig wereldkampioen allround bleek zondag van die zware inspanning goed hersteld. "Ik heb er alles aan gedaan om van die zware race te herstellen. Ik heb lang uitgefietst en lang op bed gelegen. Dat heeft goed gewerkt."

De Jong wint wederom zilver op Team Pursuit

Antoinette de Jong wist op de slotdag een zilveren plak te bemachtigen op het onderdeel ploegenachtervolging. Samen met Melissa Wijfje en Ireen Wüst klokte ze een tijd van 3.00,35. Alleen de Canadese vrouwen waren nipt sneller: 3.00,24. Het brons ging naar Rusland: 3.04,33. Twee weken geleden pakten de Nederlandse vrouwen zilver in Polen en ook toen was het verschil met de winnaar (Rusland) slechts een tiende (0,12).

"Natuurlijk is het balen dat we weer zo dicht bij goud zitten, want je wilt gewoon winnen”, aldus De Jong. “Toch sta ik hier met een goed gevoel. De dingen die bij de vorige World Cup in Polen nog fout gingen, gingen vandaag alweer een stuk beter. Je merkt gewoon dat we alle drie nog de 1500 meter van eerder vandaag in de benen hadden. Zo’n race vlak voor een Team Pursuit is niet ideaal."

Eerder op zondag eindigde De Jong als vierde op de schaatsmijl met een tijd van 1.56,23. "Ook daar ben ik blij mee", gaf ze toe. "Tijdens het trainingskamp in Collalbo heb ik erg aan mijn techniek gewerkt en het gaat steeds beter. Ik heb het gevoel dat ik langzaam op de weg terug ben, dus dat is positief."

De Nederlandse mannen eindigden in Nur-Sultan op een zesde plaats bij de ploegenachtervolging. Roest noteerde samen met zijn Team Jumbo-Visma-teamgenoot Chris Huizinga en Tjerk de Boer een tijd van 3.50,93. Italië won het onderdeel in 3.46,31. "Als je zesde wordt, is dat natuurlijk niet leuk", aldus Roest. "Maar omdat we vandaag niet in onze sterkste formatie reden, was het zaak om genoeg punten binnen te sprokkelen voor plaatsing voor het WK. Dat is gelukkig gelukt."

Zeven medailles

Uiteindelijk won Team Jumbo-Visma zeven medailles in Kazachstan. Thomas Krol wist eerder dit weekend de 1000 meter en Team Sprint (samen met Ronald Mulder en Kai Verbij) op zijn naam te schrijven en Nuis pakte een zilveren medaille op de kilometer. In totaal bemachtigde de formatie van coach Orie 21 medailles bij de eerste drie World Cups van het seizoen. Hein Otterspeer is de enige schaatser van Team Jumbo-Visma die afreist naar het Japanse Nagano. Daar vindt aankomend weekend de vierde wereldbeker plaats.

Gerelateerde updates